Srbija i Balkan

Eksperiment s "Kosovom" doživeo krah: AfD za otpriznavanje lažne države

Stavovi Alternative za Nemačku u vezi s južnom srpskom pokrajinom nisu usamljeni u Evropi, takvih primera ima i u Francuskoj, što pomaže Srbiji da istraje u argumentaciji u pregovorima
Eksperiment s "Kosovom" doživeo krah: AfD za otpriznavanje lažne državewww.globallookpress.com © Thomas Brey

Iako zalaganje Alternative za Nemačku (AfD) za otpriznavanje nezavisnosti tzv. Kosova u Bundestagu u ovom trenutku ne može da promeni tok dijaloga, kao i stav Berlina o pitanju zvanične politike o statusu južne srpske pokrajine, važno je da u Evropi jačaju političke struje koje su na stanovištu Srbije i da stavovi AfD-a imaju odjeka, ocenio je nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

Komentarišući izjavu šefa spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe AfD u Bundestagu Petra Bistrona da su Srbi na tzv. Kosovu najugroženiji narod u Evropi, i da bi Nemačka trebalo da povuče priznanje lažne države, Milivojević je rekao da raste krug političkih struktura koji imaju isto mišljenje, čak u zemljama koje su vrlo važne u Evropi i koje učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ova stranka je postala važan faktor na unutrašnjoj političkoj sceni Nemačke. To ne znači da će se promeniti stav, ali je važno da značajna populacija u toj zemlji koja podržava ovu političku strukturu smatra da je Kosovo neuspeli projekat, koji predstavlja opasnost i smetnju za Evropu. Značajno je što je to parlamentarna stranka, i što ukoliko bi na nekim sledećim izborima napravile dobar rezultat, njihova politika bi imala veći uticaj", istakao je Milivojević.

Bivši diplomata je ukazao i na to da AfD nije usamljen slučaj u Evropi, da takvih primera ima i u Francuskoj, jer je očigledno da desnica jača. Takvi stavovi su potpora našoj zemlji i pregovaračima da istraju u argumentaciji.

Poslanici AfD-a su početkom godine u Bundestagu podneli zahtev u kojem traže da Berlin povuče priznanje tzv. Kosova, dok aktuelna istraživanja pokazuju da je Alternativa za Nemačku druga stranka po snazi u toj zemlji, a ankete u vezi sa izborima za Evropski parlament kažu da su najsnažnija politička snaga.

image