Svet

Sloboda govora: Predstavnički dom cenzuriše poslanicu zbog komentara o Izraelu, Palestini i Bajdenu

Članica Predstavničkog doma palestinskog porekla Rašida Tlaib našla se na udaru zbog svojih kritika Izraela, ali i američkog predsednika Džozefa Bajdena
Sloboda govora: Predstavnički dom cenzuriše poslanicu zbog komentara o Izraelu, Palestini i Bajdenu© Tanjug/AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je da cenzuriše Rašidu Tlaib, demokratu iz Mičigena i jedinu članicu tog tela palestinskog porekla, zbog njenih komentara o ratu Izraela i Hamasa.

Dvadeset dvoje demokrata se pridružilo republikancima tokom glasanja kako bi cenzurisali Tlaib i sprečili je da "promoviše lažne narative" o napadu Hamasa 7. oktobra i "poziva na uništenje Izraela", prenosi Rojters.

Inicijativu za glasanje je podneo republikanac Ričard Makromik. Konačni rezultat glasanja bio je 234 "za" i 188 "protiv" u korist cenzure.

Tlaib je više puta osudila napad Hamasa, u kom je stradalo oko 1.400 ljudi, ali je i kritikovala američku vladu zbog podrške Izraelu, u čijem je bombardovanju Pojasa Gaze poginuo desetak hiljada Palestinaca.

Članovi Kongresa su kao jedan od razloga eksplicitno naveli video koji je Tlaib okačila na društvenim mrežama, a u kom se nalazi rečenica "od reke do mora" - propalestinski poklič koji mnogi Jevreji smatraju antisemitskim i pozivom na uništenje Izraela.

Kako navodi Rojters, ona je razbesnela i mnoge demokrate kada je u petak objavila video u kom optužuje predsednika Džozefa Bajdena da podržava "genocid nad palestinskim narodom".

Tlaib je tokom svog govora u Kongresu odbacila optužbe za antisemitizam. "Ja sam Amerikanka palestinskog porekla u Kongresu, moja perspektiva je sada potrebnija nego ikada pre", izjavila je ona.

"Moje kritike su uvek usmerene protiv izraelske vlade i akcija (premijera Benjamina) Netanijahua. Ideja da je kritika izraelske vlade antisemitizam je izuzetno opasan presedan", dodala je ona.

Predsedavajući demokratskog kokusa u Predstavničkom domu Pit Agilar rekao je da, iako se "izrazito ne slaže" sa izjavama Rašide Tlaib o Bajdenu, smatra da je njena cenzura loš potez.

Simbolični ukor ne nosi konkretnu kaznu. Iako je to ranije bila retka mera korišćena protiv članova Predstavničkog doma, poslednjih godina postaje sve češća.

image