Svet

Pad Bajdenove popularnosti brine demokrate: Da li bi Džo trebalo da se povuče iz predsedničke trke?

Iako su predsednički izbori i dalje daleko, šanse za reizbor aktuelnog predsednika iz dana u dan sve su manje, pokazuju istraživanja. Pojedinci u Demokratskoj partiji već pozivaju na njegovo povlačenje
Pad Bajdenove popularnosti brine demokrate: Da li bi Džo trebalo da se povuče iz predsedničke trke?© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Stratezi Demokratske partije sve su zabrinutiji zbog pada popularnosti aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena i njegovih šansi da pobedi svog prethodnika Donalda Trampa u potencijalnom revanšu na predsedničkim izborima 2024. godine.

Brige oko Bajdena dolaze u trenutku kad glasači izlaze na birališta u pojedinim državama, poput Virdžinije, Kentakija, Ohaja i Pensilvanije, a ti izbori će biti važni pokazatelji za sledeću godinu i mogu poslati signal o popularnosti predsednika, piše "Fajnenšel tajms".

Pobede republikanaca u ključnim izbornim trkama verovatno bi pojačale zabrinutost oko Bajdenovih šansi za 2024, dok bi je dobar rezultat demokrata ublažio.

Nekadašnji politički strateg bivšeg predsednika Baraka Obame Dejvid Akselrod iznenadio je mnoge kada je na Iksu napisao da bi Bajden trebalo da razmotri odustajanje od kandidature za drugi mandat.

"Ulozi su previše dramatični da bi se ignorisali. Samo Džo Bajden može da donese tu odluku", napisao je Akselrod.

Njegovi komentari su podstaknuti istraživanjem "Njujork tajmsa" i "Sijene" koje je pokazalo da Tramp vodi u odnosu na Bajdena u pet od šest ključnih saveznih država.

Mnoge demokrate, ipak, tvrde da je Akselrodov predlog nerealan, a optužuju ga da je i u prošlosti bio previše pesimističan kada je reč o šansama aktuelnog predsednika na izborima, piše FT.

"Čovek koji je Bajdena u avgustu 2019. nazvao 'gospodin Magu' još uvek stoji iza toga", uzvratio je Ron Klajn, bivši Bajdenov šef kabineta Bele kuće, misleći na starijeg, tvrdoglavog lika iz crtanih filmova koji ima probleme sa vidom.

Međutim, nedavna istraživanja su otkrile da Bajden ima značajne slabosti. Glasači su i dalje veoma zabrinuti zbog njegove starosti — on će 20. novembra napuniti 81 godinu — i smatraju da je lošiji od Trampa po mnogim pitanjima, uključujući njegovo rukovanje ekonomijom.

Takođe, ima znakova da Bajden gubi podršku među važnim grupama svojih pristalica, pre svega među crnim i latinoameričkim glasačima.

"Pale se žute lampice, a ono što najviše zabrinjava je da to nije usamljena pojava, već deo trenda", upozorio je Entoni Koli, bivši visoki zvaničnik u Bajdenovoj administraciji, pozivajući svoju stranku da "ne odbacuje automatski istraživanja i njihove posledice".

Bajdenova reakcija na sukob u Pojasu Gaze naišla je na kritike dela Demokratske partije, pogotovo na levom krilu, koje aktuelnog predsednika optužuje da je previše proizraelski nastrojen i da ne čini dovoljno kako bi sprečio stradanje palestinskih civila.

Za razliku od njega, nekadašnji predsednik Obama je nedavno zauzeo neutralniji stav. "Ako želite da rešite problem, morate da shvatite celu istinu i morate da priznate da ničije ruke nisu čiste", rekao je on.

image