Svet

Iran: Širenje sukoba iz Pojasa Gaze postaje neizbežno

Iranski mediji preneli su da je ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan rekao svom katarskom kolegi da će zbog ogromnog broja stradalih civila u Gazi doći do širenja sukoba
Iran: Širenje sukoba iz Pojasa Gaze postaje neizbežno© Tanjug/AP Photo/Abdul Qader Sabbah

Iran je upozorio da će obim stradanja civila izazvanog izraelskim ratom protiv Hamasa neizbežno dovesti do širenja sukoba, nakon što su zvaničnici u Gazi izvestili o izraelskim vazdušnim udarima na nekoliko bolnica u palestinskoj enklavi ili blizu njih.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan navodno je rekao svom katarskom kolegi šeiku Mohamedu Bin Abdulrahmanu Al Taniju da je širenje sukoba između Izraela i Hamasa "neizbežno".

"Zbog povećanja intenziteta rata protiv civilnog stanovništva Gaze, proširenje obima rata postalo je neizbežno", navodno je rekao Amir-Abdolahijan u jučerašnjem telefonskom razgovoru, a prenosi iranska Pres TV.

Rojters navodi da bi komentari iranskog ministra inostranih poslova mogli da pojačaju zabrinutost oko toga da li će diplomatski napori Vašingtona i raspoređivanje američkih pomorskih snaga u istočnom Mediteranu biti dovoljni da se spreči širi sukob i dalja destabilizacija Bliskog istoka.

Portal "Tajms of Izrael" podseća da su SAD poslale dve grupe nosača aviona i podmornicu na nuklearni pogon u region u pokušaju da odvrate Teheran.

Katar, koji ima bliske veze sa Hamasom, radi na pokušaju da posreduje u prekidu vatre i oslobađanju talaca.

image