Svet

U susret sastanku Bajdena i Si Đinpinga: Predsednik SAD želi da obnovi vojne veze s Kinom

Lideri dveju zemalja treba da se sastanu tokom Azijsko-pacifičkog ekonomskog samita o saradnji u San Francisku 15. novembra, a razgovaraće o raznim temama – od rata Izraela i Hamasa do veštačke inteligencije
U susret sastanku Bajdena i Si Đinpinga: Predsednik SAD želi da obnovi vojne veze s Kinom© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Predsednik SAD Džozef Bajden želi da obnovi vojne kontakte i veze s Kinom, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven nekoliko dana uoči susreta američkog predsednika i kineskog lidera Si Đinpinga.

Bajden će se sastati sa Sijem tokom Azijsko-pacifičkog ekonomskog samita o saradnji u San Francisku 15. novembra, i to će biti drugi susret dva državnika od kada je Bajden preuzeo predsedničku funkciju januara 2021, preneo je Rojters.

"Predsednik je odlučan da vidi obnavljanje vojnih veza, jer veruje da je to u nacionalnom bezbednosnom interesu SAD. Potrebne su nam linije komunikacije kako ne bi došlo do pogrešnih proračuna ili nesporazuma", izjavio je Saliven za Si-Bi-Es.

Saliven je rekao da bi vojne veze mogle da se obnove na svakom nivou, od visokih vojnih lidera, do taktičkog operativnog nivoa, u oblastima na moru i vazduhoplovstvu u regionu Indo-Pacifika.

Saliven je ranije rekao za Si-En-En da će Bajden pokušati da načini napredak o pitanju vojnih veza tokom susreta sa Sijem, ali je odbio da iznese više detalja.

"Kinezi su, praktično, prekinuli te komunikacione veze. Predsednik Bajden želi da ih obnovi. To je jedna od glavnih tema", precizirao je Saliven.

Očekuje se da će dva lidera razgovarati o brojnim svetskim temama, od rata Izraela i Hamasa, ruskog napada na Ukrajinu, veze Severne Koreje s Rusijom, Tajvana, Indo-Paficika, ljudskih prava, proizvodnje fentanila, do veštačke inteligencije, poštene trgovine i ekonomskim odnosima, rekao je visoki američki zvaničnik.

image