Svet

Susret od velikog značaja za globalnu bezbednost: Si i Bajden na samitu APEK u San Francisku

Do samita dolazi u ključnom trenutku kada bi bilateralni odnosi mogli ili da najave relativno stabilnu budućnost zasnovanu na obostranoj koristi i saradnji, ili da se približe novom hladnom ratu, ocenjuje kineski ekspert
Susret od velikog značaja za globalnu bezbednost: Si i Bajden na samitu APEK u San FranciskuGetty © Pool / Pool

Na poziv američkog predsednika Džoa Bajdena, predsednik Si Đinping boraviće u San Francisku od 14. do 17. novembra na samitu Kine i SAD i 30. sastanku ekonomskih lidera APEK, saopšteno je iz Pekinga.

Dvojica predsednika detaljno će razmotriti pitanja od strateškog, sveobuhvatnog i fundamentalnog značaja u oblikovanju kinesko-američkih odnosa i glavnim pitanjima koja se tiču mira i razvoja u svetu, prenosi "Global tajms" pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Sijev odlazak na samit APEK odražava veliki značaj koji Kina pridaje azijsko-pacifičkoj ekonomskoj saradnji, navodi se u saopštenju ministarstva. Sa rastućim faktorima nestabilnosti i neizvesnosti u svetskoj ekonomiji, postoji široko zajedničko očekivanje da će azijsko-pacifički region ostati ekonomski motor koji će voditi globalni rast.

Do samita Kine i SAD, koji svet veoma očekuje, dolazi u trenutku kada su dve velike svetske sile, uprkos žestokoj konkurenciji u tehnologiji i drugim oblastima, nastavile kontakte i održale česte interakcije na različitim nivoima u različitim sektorima poslednjih meseci, navodi "Global tajms".

Međutim, za ovaj važan, ali i turbulentan odnos, susret licem u lice dvojice šefova država je bez sumnje od velike važnosti za vođenje bilateralnih veza na pravi put, rekao je "Global tajmsu" Li Haidong, profesor na Kineskom univerzitetu za spoljne poslove.

Do samita dolazi u ključnom trenutku kada bi bilateralni odnosi mogli ili da najave relativno stabilnu budućnost zasnovanu na obostranoj koristi i saradnji, ili da se približe novom hladnom ratu, rekao je Li.

Tajvansko pitanje i druge osetljive teme kao što je Južno kinesko more će verovatno biti na dnevnom redu, gde Kina neće popustiti prinudi u svom stavu. Dvojica lidera će verovatno pokriti i globalna pitanja, uključujući ukrajinsku krizu i izraelsko-palestinski sukob kako bi se izbeglo prelivanje ili dalji uticaj na globalnu bezbednost, rekao je Li.

Bez saradnje Kine i SAD, biće veoma teško, možda čak i nemoguće, rešavati globalne krize, uključujući kontrolu droga, klimatske promene i sporne regionalne sukobe, primetio je Li.

image