Svet

Kuleba se nada specijalnom fondu EU za Ukrajinu vrednom 20 milijardi evra

Ukrajinskom ministru spoljnih poslova se najviše žuri da dobije borbenu avijaciju, artiljerijske sisteme, MLRS, oklopna vozila, tenkove, municiju, opremu za elektronsko ratovanje, radare, dronove, rakete dugog dometa
Kuleba se nada specijalnom fondu EU za Ukrajinu vrednom 20 milijardi evrawww.globallookpress.com © Florian Gaertner/PHOTOTHEK

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba očekuje da EU otvori specijalan fond u okviru Evropskog mirovnog fonda za pomoć Ukrajini u vrednosti od 20 milijardi evra.

"Računamo na dobijanje osme tranše i stvaranje posebnog fonda", kaže Kuleba i dodaje da je važno i da se ubrza implementacija zajedničkog plana EU za obezbeđivanje artiljerijske municije.

Ranije u julu, "Politiko" je pozivajući se na diplomate, pisao da EU planira da otvori fond za popunjavanje vojnih rezervi Ukrajine tokom četiri godine u iznosu od 20 milijardi evra.

Kako je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, Kuleba je pozvao da se u decembru donese odluka o početku pregovora o pristupanju Ukrajine EU i povećanju vojne pomoći Ukrajini, kao i da se skrati vreme njene isporuke.

Najviše mu se žuri sa borbenom avijacijom, artiljerijskim sistemima, MLRS, oklopnim vozilima, tenkovima, municijom, opremom za elektronsko ratovanje, radarima, dronovima, raketama dugog dometa.

Posebno je istakao značaj daljeg jačanja PVO i protivraketne odbrane bliskog, srednjeg i dugog dometa, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva. Osim toga, Kuleba je pozvao evropske kolege da učestvuju na drugom međunarodnom samitu o bezbednosti hrane, koji će biti održan u Kijevu 25. novembra.

Ranije je šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao da je nivo vojne podrške Ukrajini iz EU već dostigao do sada neviđeni nivo od 27 milijardi evra.

image