Svet

Nova rampa za Kijev u EU: Nema dogovora o 20 milijardi evra pomoći

Neke zemlje su se izjasnile da njihovi budžeti jednostavno ne dozvoljavaju toliki iznos, kao i da mnogi pate od ekonomskih problema povezanih sa antiruskim sankcijama
Nova rampa za Kijev u EU: Nema dogovora o 20 milijardi evra pomoćiwww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck/Keystone Press Agency

Evropska komisija (EK) možda će biti prinuđena da ponovo razmotri predlog da se Ukrajini dodeli 20 milijardi evra vojne pomoći tokom naredne četiri godine zbog protivljenja nekih članova Unije, prenosi Rojters, pozivajući se na visoke evropske diplomate.

"Neću još da kažem da je taj plan propao, ali bi svakako mogao da se poboljša. Nemačka ima mnogo pitanja, što je sasvim fer, jer se radi o velikoj sumi", kazao je jedan diplomata.

Šefovi ministarstava odbrane zemalja EU nameravaju da 14. novembra u Briselu razgovaraju o planovima za dalje pružanje vojne pomoći Kijevu.

Kako prenose Rojtersovi izvori, uoči ovog sastanka, nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, izrazilo je sumnju u potrebu preuzimanja velikih finansijskih obaveza za četiri godine unapred. 

"Neki članovi zajednice takođe navode da njihovi budžeti jednostavno ne dozvoljavaju toliki iznos. Prema tome, prvobitni predlog EK može da bude izmenjen. Jedna od opcija je odobravanje paketa finansijske pomoći Ukrajini samo za godinu dana unapred", navodi agencija.

Evropska komisija je 20. juna pozvala zemlje EU da daju dodatne doprinose u budžet Unije za period od 2024. do 2027. godine, što je neophodno da bi se odobrio program budžetske pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra za naredne četiri godine i vojnu pomoć u iznosu od 20 milijardi evra.

Taj predlog naišao je na otpor u zemljama EU, čiji budžeti "pate" od ekonomskih problema povezanih sa antiruskim sankcijama, zbog čega, dugoročni programi pomoći EU Ukrajini još uvek nisu usvojeni.

image