Svet

Orbanova ucena: EU traži alternativni plan za Ukrajinu

Mađarska je istakla da želi procenu iznosa finansijske pomoći i faktora rizika, kao što je korupcija u Ukrajini
Orbanova ucena: EU traži alternativni plan za Ukrajinu© Sean Gallup/Getty Images

U slučaju da Mađarska stavi veto na aktuelni paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, zemlje Evropske unije razmatraju rezervni plan koji bi im omogućio da proguraju sredstva preko potrebna Kijevu.

Blumberg piše da bi predlog mogao da uključi nacionalne garancije država članica za prikupljanje sredstava na tržištima, ali samo ako Budimpešta blokira reviziju dugoročnog budžeta EU, koji uključuje pomenuti paket pomoći i koji zahteva jednoglasnost.

Mađarski premijer Viktor Orban, naklonjen Kremlju, odbio je da isporuči oružje Kijevu i u više navrata je izjavio da je ukrajinska ofanziva osuđena na propast, što je iznerviralo druge članice EU. Sve do sada, Orban nije bio voljan da podrži novi EU paket pomoći Ukrajini.

Istovremeno, Orban računa da će se uskoro osloboditi više od 30 milijardi dolara iz EU fondova, koje je blok zamrznuo prošle godine zbog  zabrinutosti usled "demokratskog nazadovanja" Mađarske.

Za Ukrajinu je uznemirujuća produžena debata koja se vodi u Briselu, posebno s obzirom da je američki Kongres takođe u zastoju oko pružanja vojne pomoći nakon izraeslko-palestinskog sukoba.

Obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta, komesar EU za budžet Johanes Han rekao je da blok ne može da bude ucenjen od strane bilo kog svog člana.

"Naravno da možete učiniti stvari komplikovanijim, ali videli smo u prošlosti kristalno jasno, da nas ne možete sprečiti da obavljamo stvari", rekao je Han.

Neke zemlje se zalažu da se pronađe alternativno rešenje za finansiranje Ukrajine kako bi se pojačao pritisak na Orbana.

Budimpešta je pozvala na sveobuhvatnu diskusiju o efikasnosti i održivosti postojeće strategije EU za Ukrajinu, za koju tvrdi da ne donosi rezultate, rekli su upućeni izvori za Blumberg.

Mađarska je istakla da želi procenu iznosa finansijske pomoći i faktora rizika, kao što je korupcija u Ukrajini.

"Vidimo pokušaj ucene od strane Brisela", navodi se i dodaje da je Mađarska "spremna da razgovara o budžetu EU, čak i o pomoći Ukrajini u kratkoročnom periodu od šest meseci do godinu dana, ali ne i o pregovorima sa Kijevom za članstvo u EU.

image