Svet

Sijarto o prijemu novih članova u EU: Prvo Z. Balkan, Srbija ključna, Ukrajina nije spremna

Mađarski ministar spoljnih poslova oštro je kritikovao stanje zaštite ljudskih prava, prava manjina i slobode govora u Ukrajini
Sijarto o prijemu novih članova u EU: Prvo Z. Balkan, Srbija ključna, Ukrajina nije spremnawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da bi prijem novih članica u Evropsku uniju učinilo evropski blok jačim, da EU treba da počne sa prijemom zapadnog Balkana, a da je Srbija ključna zemlja u regionu.

Sijarto je rekao da je Evropska komisija pravilno utvrdila da je Srbija napravila značajan napredak na putu ka evropskoj integraciji.

Sijarto je istakao da nova pristupna poglavlja sa Srbijom treba da budu otvorena što pre, kako bi proces mogao da bude završen što brže.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je nazvao ispravnim zaključak Evropske komisije, prema kome Ukrajina nije ispunila uslov za članstvo u Evropskoj uniji, posebno imajući u vidu nedopustiva kršenja u oblasti poštovanja prava nacionalnih manjina.

"Ukrajina je u ratnom stanju, tamo se ne poštuju ni sloboda govora ni sloboda izražavanja, a ni izbori se ne održavaju", dodao je Sijarto.

Ukrajina još nije pogodna za članstvo u EU i mogla bi da uvuče taj blok u rat, izjavio je Sijarto u video-obraćanju na Fejsbuku.

"Način na koji Ukrajina krši najosnovnija prava EU po pitanju prava nacionalnih manjina je posebno problematično", rekao je Sijarto.

"A pošto, prema oceni EU, Ukrajina nije ispunila uslove za članstvo, ne smatramo bilo kakav dalji napredak po pitanju pristupnih pregovora sa Ukrajinom blagovremenim", dodao je on.

Prema njegovim rečima, Budimpešta smatra aktuelnijom "stratešku diskusiju u EU o daljoj politici zajednice prema Ukrajini".

Sijarto je takođe pozdravio preporuku da se Gruziji dodeli status kandidata za članstvo u EU i istakao da dalje širenje EU treba da se odvija, pre svega, na račun zemalja Zapadnog Balkana.

Evropska komisija je juče preporučila da se otpočnu pregovori o stupanju u EU sa Ukrajinom i Moldavijom i uslovila usvajanje pregovaračkih okvira time da Kijev i Kišinjev moraju da ispune nekoliko uslova. Šefica EK Ursula fon der Lajen istakla je da faktički rokovi pridruženja Ukrajine i Moldavije EU zavise od reformi i principa dodeljivanja članstva "po zaslugama".

Ranije ove nedelje, Balaž Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je da Mađarska neće dozvoliti otvaranje pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji sve dok se u zemlji poštuje kontroverzni zakon o jeziku.

image