Svet

Problemi u ukrajinskom vrhu: General-major poziva na ostavku Zalužnog

Tražio je F-16 i dobio ih je, sada traži robote vojnike, kaže Dmitrij Marčenko, dok poziva da se na mesto glavnog komandanta ukrajinskih snaga dovede neko racionalan
Problemi u ukrajinskom vrhu: General-major poziva na ostavku Zalužnogwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off

General-major ukrajinske vojske Dmitrij Marčenko rekao je da bi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni trebalo da bude smenjen, pošto se dugonajavljivana ofanziva pokazala kao nedovoljno efikasna.

"Sedam meseci raditi pi-ar ofanzive, a zatim direktno ići tamo gde su nas Rusi čekali, u ona minska polja. I to je genije vojnog rukovodstva?", prokomentarisao je on u intervjuu političkom analitičaru Vadimu Kiseljovu.

Marčenko dalje dodaje da Zalužni ima iracionalne zahteve:

"Dali su mu F-16 - to mu je nedostajalo, sad kaže dajte robote vojnike (borbena vozila sa veštačkom inteligencijom, koje je Zalužni video na izložbi u Njujorku). A možda treba zameniti glavnokomandujućeg i tu će se čitava stvar završiti. Možda će tada doći do prodora".

Treba biti realista, a ne lebdeti u oblacima i izmišljati "nekakve svemirske brodove", rekao je još Marčenko, prenose "RIA Novosti". 

Zalužni je, podsetimo, u nedavnom intervjuu za britanski "Ekonomist" priznao da je situacija na frontu dospela u ćorsokak i rekao da smatra da vojska ipak ne može da ostvari "dubok i lep prodor" protiv ruskih snaga, što je izazvalo nezadovoljstvo predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji je kasnije i demantovao svog glavnog generala. 

Zalužni je istakao i da je potrebno ostvariti tehnološki napredak, jer će vojnici "pre ili kasnije da nestanu", i tako indirektno priznao velike gubitke na frontu. 

Njegove izjave podgrejale su priče da u ukrajinskom vrhu ima problema, iako to zvanični Kijev demantuje, a sva ova dešavanja ispratila je pogibija i jednog od glavnih saradnika i ličnog prijatelja Zalužnog, majora Častjakova. 

image