Svet

Nesuglasice? Kakve nesuglasice? Sve je u najboljem redu: Savetnici Zelenskog o sukobu sa generalima

Sukob sa vojnim rukovodstvom čini ukrajinskog lidera ranjivim, naročito jer mu popularnost polako opada, piše "Blumberg"
Nesuglasice? Kakve nesuglasice? Sve je u najboljem redu: Savetnici Zelenskog o sukobu sa generalimaGetty © Adam Gray / Stringer

Svesni da načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni uživa više poverenja javnosti od predsednika, savetnici Vladimira Zelenskog rastrčali su se da demantuju izveštaje da postoji sukob između ukrajinskog lidera i vrhovnog komandanta vojske.

Do sukoba je došlo kada je Zalužni za "Ekonomist" naveo da je kontraofanziva u ćorsokaku i da Ukrajina treba da se pripremi za stacionarni rat. Zelenski je brže-bolje odgovorio svom najvišem generalu, i to na konferenciji za medije sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, poručivši da zastoja nema.

"Predsednik je dao izuzetno važno pojašnjenje", rekao je "Blumbergu" njegov savetnik Mihail Podoljak. "Ne vidim nesuglasice i sukobe na nivou najvišeg vojno-političkog rukovodstva".

Ipak, ova "razmena" podstakla je spekulacije o raskolu u trenutku kada Kijev strahuje da će ostati bez podrške Zapada, već umornog 20-mesečnim sukobom i konstantnim zahtevima Zelenskog.

Zelenski je skoro svakodnevno u kontaktu sa Zalužnim, tvrdi Podoljak i dodaje da nije primetio nikakvu promenu u njihovoj komunikaciji poslednjih meseci. Predsednik i njegov načelnik vojske nastavljaju da razgovaraju o prilagođavanju vojne strategije zemlje, rekao je on.

Druga osoba bliska Zelenskom, koja je želela da ostane anonimna, tvrdi da su odnosi predsednika i njegovih najviših komandanata daleko od naslova koji se pojavljuju u medijima. Ipak, pritisak na vojsku raste.

Ukrajinska kontraofanziva nije dala rezultate, uprkos ogromnoj vojnoj pomoći Zapada. Vojska je pretrpela žestok udarac kada je 19 vojnika poginulo na ceremoniji dodele odlikovanja na jugoistoku Ukrajine, što je izazvalo pitanje zašto su komandanti okupili toliko vojnika blizu linije fronta za čisto simboličan događaj, izlažući ih napadu. Zelenski je pozvao na istragu i obećao da "neće biti izbegavanja odgovornosti".

Istog dana, Zelenski je, bez navođenja razloga, smenio komandanta ukrajinskih specijalnih snaga, general-majora Viktora Gorenka. Gorenko je bio na toj funkciji od jula 2022. godine i rekao je da je za smenu saznao iz medija.

U ponedeljak je pomoćnik i prijatelj Zalužnog, major Genadi Častjakov ubijen tokom porodične proslave pod nerazjašnjenim okolnostima.

Zalužni, piše "Blumberg", uživa veće poverenje javnosti nego predsednik. Septembarska anketa Centra Razumkov u Kijevu pokazala je da 93 odsto Ukrajinaca veruje vojsci koju predvodi Zalužni, dok je poverenje birača u Zelenskog sa 80 odsto u julu palo na 72 odsto.

Svesni da sukob može Zelenskog da učini politički ranjivijim, njegovi saradnici požurili su da izglade stvari. Koliko uspešno, ostaje da se vidi.

image