Svet

Specijalni rat u Kijevu: Ministar odbrane (ne) smenjuje načelnika ukrajinskog Generalštaba?

Savetnik ukrajinskog predsednika demantovao je informaciju poslanika Vrhovne rade da je ministar odbrane podneo predlog za smenu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine
Specijalni rat u Kijevu: Ministar odbrane (ne) smenjuje načelnika ukrajinskog Generalštaba?Getty © Photo by Alexey Furman

Savetnik kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Sergej Lešenko demantovao je tvrdnje da je ministar odbrane Ukrajine predao zahtev za smenu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

"Reč je o informacionom ratu partije Petra Porošenka protiv sopstvene države. Ništa osim laži nije izašlo iz usta Porošenkovog saradnika Vladimira Arijeva. Ovaj poslanik ne samo da laže, on namerno manipuliše", napisao je Lešenko na Telegramu.

Nešto ranije u medijima je izašla vest da je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov podneo predlog za smenu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. 

Vest se brzo proširila zahvaljujući objavi poslanika Rade Vladimira Arijeva na društvenim mrežama, ali ova informacija nije zvanično potvrđena.

Sam Arijev je kasnije obrisao svoju objavu i izjavio da je dobio "suprotnu informaciju".

U Ukrajini u poslednje vreme isplivava prljav veš ispod kojeg se nazire sukob vojnog i državnog vrha.

Zapadni mediji uveliko i otvoreno pišu da se planira smena Zelenskog i da će na njegovo mesto doći niko drugi do Zalužni.

Ukrajinski predsednik otkazao je izbore, ali je to prošlo neprimetno jer je sinoć na periferiji Kijeva odjeknula eksplozija koja je zaglušila sve ostale vesti i usmrtila bliskog prijatelja i ličnog pomoćnika Zalužnog, malo poznatog majora Genadija Častjakova.

Policija, koju kontroliše ukrajinski predsednik, odmah je pokušala da predstavi eksploziju kao nesreću, odnosno kao rezultat "nepažljivog rukovanja municijom". Sam Zalužni navodi da je eksplodirala nepoznata eksplozivna naprava koja je Častjakovu bila data kao poklon.

image