Svet

Raskol u Kijevu: Zelenski protiv Zalužnog, poziva na jedinstvo

Načelnik Generalštaba ukrajinske vojske u samo nekoliko dana ostao je bez dvojice bliskih saradnika
Raskol u Kijevu: Zelenski protiv Zalužnog, poziva na jedinstvoGetty © Adam Gray / Stringer

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Ukrajince da ostanu ujedinjeni, nekoliko dana nakon što je došlo do raskola između njega i vrhovnog komandanta ukrajinske vojske, prenosi portal "Euraktiv".

Zelenski, koji je takođe rekao da nije pravo vreme za izbore, dok je zemlja u sukobu, pozvao je Ukrajince da ojačaju zemlju i da ne budu uvučeni u opasne sukobe, koji bi mogli da ugroze "ratne napore", navodi "Euraktiv".

"Sada svi treba da razmišljaju o odbrani naše zemlje. Moramo da se saberemo, da izbegnemo opuštanje i razdvajanje u sporove ili na druge prioritete", implicitno je Zelenski potvrdio postojanje sukoba u vrhu režima u Kijevu.

Ovaj poziv Zelenskog, navodi "Euraktiv", usledio je nakon što su tokom vikenda izbile tenzije između kabineta predsednika i njegovog najvišeg generala Valerija Zalužnog, koji je stanje na frontu uporedio sa zastojem iz Prvog svetskog rata, što Zelenski odlučno demantuje.

Ideja o zastoju na bojnom polju veoma je osetljiva tema u Kijevu, jer je Zelenski više puta rekao da se protivi bilo kakvim pregovorima sa Vladimirom Putinom. Uz to, pompezno najavljivana kontraofanziva Ukrajine ne daje nikakve rezultate, a Kijev sada strahuje da bi mogao da ostane i bez vojne pomoći Zapada koji je umoran od sukoba.

Zelenski je u petak smenio šefa jedinica za specijalne operacije Viktora Gorenka, koji je rekao da je za smenu saznao iz medija te da načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Zalužni – njegov šef – takođe ništa nije znao.

Povrh toga, praktično istovremeno, general Zalužni je ostao bez svog pomoćnika (i ličnog prijatelja) Genadija Častjakova, koji je u ponedeljak uveče poginuo pod još nerazjašnjenim okolnostima.

image