Svet

"Blumberg": SAD sa jedne strane pozivaju na uzdržanost, a ispod žita šalju još oružja Izraelu

Oružje Izraelu stiže na gotovo dnevnoj bazi, navode iz Pentagona
"Blumberg": SAD sa jedne strane pozivaju na uzdržanost, a ispod žita šalju još oružja Izraelu© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Pentagon je tiho intenzivirao slanje vojne pomoći Izraelu, isporučujući im više laserski navođenih raketa za njihove helikoptere "apač", kao i granate kalibra 155 mm, uređaje za noćno osmatranje, municiju za uništavanje bunkera i nova vojna vozila, piše "Blumberg" pozivajući se na interni spisak Ministarstva odbrane.

Slanje dodatnog oružja i municije uz već postojeće presretače za "gvozdenu kupolu" i "Boingove" pametne bombe, nastavlja se uprkos učestalim pozivima Bele kuće Izraelu na uzdržanost u bombardovanju Pojasa Gaze.

Oružje se već isporučuje ili Ministarstvo odbrane radi na tome da ga učini dostupnim iz zaliha u SAD i Evropi, navodi se u dokumentu u koji je "Blumberg" imao uvid. Do kraja oktobra isporučeno je svih 36.000 granata kalibra 30 mm, 1.800 komada municije M141 za razbijanje bunkera i najmanje 3.500 uređaja za noćno osmatranje, pokazuju podaci.

Portparol Pentagona je odbio da razgovara o pojedinostima, ali je Ministarstvo odbrane u saopštenju navelo da "koristi nekoliko puteva – od internih zaliha do kanala američke industrije – kako bi osiguralo da Izrael ima sredstva za odbranu".

"Ova bezbednosna pomoć nastavlja da stiže skoro svakodnevno", navodi se u saopštenju i dodaje da SAD brzo obezbeđuju precizno navođenu municiju, bombe malog prečnika, artiljerijske granate od 155 mm i drugu municiju, uz presretače za "gvozdenu kupolu" i medicinsku opremu.

Snabdevanje artiljerijskim granatama i drugom municijom izazvalo je kritike nevladinih organizacija koje kažu da su američke zalihe omogućile Izraelu da nastavi sa kampanjom bombardovanja za koje zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze kažu da je ubilo više od 10.000 ljudi, uključujući 4.000 dece.

image