Svet

Herš: Netanijahu ne sluša Bajdena; Izraelski gas u Hamasovim tunelima ispod Gaze?

U Beloj kući postoji vakuum moći, a administracija Džozefa Bajdena radi samo na tome da bude ponovo izabrana, citira Simor Herš izvor iz krugova američkih zvaničnika
Herš: Netanijahu ne sluša Bajdena; Izraelski gas u Hamasovim tunelima ispod Gaze?Getty © Amir Levy/Getty Images

Hamas je Izraelu izneo novu ponudu za razmenu talaca, u trenutku kada su njegovi borci u Gazi opkoljeni, a političke i vojne vođe navodno pobegli iz zemlje, piše čuveni novinar Simor Herš, pozivajući se na izraelske i američke obaveštajce i zvaničnike.

Izrael je prethodnu ponudu palestinskog pokreta za razmenu talaca odbio kao neprihvatljivu, a nova je došla dan nakon što su politički lider Hamasa u Gazi Jahja Sinvar i vrhovni vojni komandant pokreta Mohamed Deif navodno pobegli iz grada Gaze na jug.

"Promena tona, kako mi je rečeno, bila je znak da se rat brzo kreće ka razrešenju", navodi Herš.

Novinar navodi da mu je neimenovani američki zvaničnik rekao da se preživeli taoci, Izraelci, ali i američki, ruski i tajlandski državljani, sada premeštaju u sistem tunela ispod bolnice Al Šifa.

Bolnica je, tvrdi Herš, dugo poznata izraelskim obaveštajcima kao navodno uporište Hamasa, a sada je "možda i poslednji postojeći komandno-kontrolni centar u gradu Gazi".

Prema rečima Heršovog sagovornika, izraelski i američki zvaničnici vide ovu bolnicu kao Hamasov "Alamo", misleći na utvrđenje u čijoj su odbrani poginuli teksaški pobunjenici 1836. godine.

"Planiraju da uđu pucajući", rekao je američki zvaničnik Heršu o nameri izraelskih vazduhoplovnih snaga da unište bolnicu i razotkriju ulaze u tunele.

Netanijahu ne sluša Bajdena

Herš navodi da oni koji se u Izraelu protive vojnoj kampanji u kojoj je, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, stradalo najmanje 11.240 Palestinaca, od čega 4.630 dece, bivaju "ućutkivani".

Sa druge strane, diplomatske putešestvije američkih zvaničnika, uključujući samog Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa CIA Vilijama Bernsa, do kojih je došlo nakon oštrih kritika javnosti zbog bezrezervne podrške američke administracije izraelskoj vojnoj kampanji, nisu urodile plodom, navodi Herš.

Heršov sagovornik je Netanijahuovu reakciju na posete američkih zvaničnika opisao sledećim rečima:"Bibi kaže trojici slepih miševa:'Ućutite više'".

"U Vašingtonu postoji vakuum moći. Niko ne vodi šou. U Beloj kući je haos. Iznova i iznova govore iste stvari. Oni rade samo na tome da budu ponovo izabrani. On je Džordž III. To je zastrašujuće, i sramotno", kaže Heršov sagovornik o Bajdenovoj administraciji, misleći na britanskog kralja, koji je izgubio američke kolonije i na kraju života poludeo.

Gas za Hamas?

Herš navodi da je Netanijahu potpuno posvećen uništenju Hamasa, "čak i ako to znači moguću upotrebu gasa u lavirintu tunela koje izraelske kopnene snage sistematski zatvaraju, sve imajući u vidu strašnu istoriju jevrejske države".

Čuveni novinar tvrdi da je prvobitni plan bio da se tuneli sa zarobljenim borcima Hamasa preplave CS gasom, pojačanom verzijom suzavca za suzbijanje nereda, što bi, dodaje, spasilo život izraelskih vojnika koji bi inače morali da se sukobe sa preostalim borcima Hamasa lično.

"Samo čekajte reakciju širom sveta ako puste gas na Hamas u tunelima tokom ovog poslednjeg čina", kaže Heršov sagovornik.

Potpuna izraelska vojna kontrola u Gazi

Herš piše da Izrael želi da kontroliše ulazak i izlazak ljudi iz Gaze, kao i granicu sa Egiptom koju je ranije bila pod kontrolom Kaira.

Drugim rečima, za Gazu se sprema sistem kontrole poput onog u Zapadnoj Obali, uspostavljen Sporazumima iz Osla.

"Cilj je da se kontroliše šverc u Gazu, ali to ne bi trebalo da rade stanovnici regiona", navodi Herš i dodaje da se u izraelskim krugovima razgovara da bi za novog lidera palestinske administracije mogao da bude imenovan bivši šef omladinskog pokreta Fatah Muhamed Dahlan.

image