Svet

Šolc protiv Erdogana: Nemački kancelar zbog Izraela blokira tursku kupovinu "jurofajtera"

NATO ima problem sa stavovima Ankare
Šolc protiv Erdogana: Nemački kancelar zbog Izraela blokira tursku kupovinu "jurofajtera"Getty © Christopher Furlong / Staff

Malo je verovatno da će nemački kancelar Olaf Šolc pristati na novi zahtev turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da kupi avione "jurofajter tajfun", jer tenzije tinjaju oko brojnih pitanja, uključujući tursku osudu Izraela, piše "Blumberg".

Erdogan će verovatno tražiti od Šolca na sastanku u Berlinu u petak da ukine blokadu prodaje borbenih aviona koji su mu potrebni da "podmladi" vazduhoplovne snage, kažu turski zvaničnici upoznati sa ovim pitanjem. Nemačka proizvodi "jurofajtere" u saradnji sa još tri zemlje.

Ne očekuje se da će kancelar dati pristanak, rekli su nemački zvaničnici, navodeći diplomatske napetosti između NATO i Turske zbog preuzimanja sistema protivvazdušne odbrane od Rusije, vojnih akcija protiv kurdskih snaga u Siriji i odlaganja ratifikacije članstva Švedske u NATO.

Erdoganov komentar da je Izrael "teroristička država", dok Hamas "brani Pojas Gaze" posebno je uznemirila Berlin i Šolca koji će, tokom sastanka sa Erdoganom, ponovo izneti čvrst stav Nemačke da jevrejska država ima pravo da se brani posle napada Hamasa 7. oktobra.

image