Svet

Turska odobrava članstvo Švedske u NATO do kraja godine: Ako ne bude incidenata

"Postoje pozitivni signali, vidimo konstruktivan pristup Stokholma, kaže izvor u Velikoj narodnoj skupštini Turske
Turska odobrava članstvo Švedske u NATO do kraja godine: Ako ne bude incidenataGetty © Рhoto by Burak Kara

Proces ratifikacije protokola o članstvu Švedske u NATO-u može da se završi pre kraja godine ako ne bude incidenata koji bi mogli da utiču na situaciju, rekao je izvor u Velikoj narodnoj skupštini Turske.

"U četvrtak parlamentarna komisija za spoljne poslove počeće da razmatra zahtev Švedske. Postoje pozitivni signal, vidimo konstruktivan pristup Stokholma. U slučaju da ne bude ekscesa, proces može da se završi do kraja godine", navodi sagovornik agencije.

I predsednik turskog parlamenta Numan Kurtulmuš je nedavno rekao da se nada brzom završetku procesa članstva Švedske u NATO.

Finska i Švedska su nakon početka Specijalne vojne operacije u maju 2022. godine, podnele zahteve za ulazak u NATO. Finska je 4. aprila postala 31. članica Alijanse. Švedska aplikacija još uvek nije dobila konačno odobrenje Mađarske i Turske.

Švedska je, kao članica Evropske unije, u pregovorima sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom pristala, u zamenu za ratifikaciju aplikacije, da pomogne u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU. Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ističe da pitanja pristupanja Švedske NATO-u i pristupanja Turske EU "nisu u vezi jedno sa drugim".

image
VV inauguration
banner