Svet

Turska: Odbor parlamenta u četvrtak raspravlja o članstvu Švedske u NATO-u

Ukoliko Turska "overi" proširenje Severnoatlantske alijanse, skandinavskoj zemlji predstoji još jedan korak do članstva – mora da dobije i odobrenje mađarske skupštine
Turska: Odbor parlamenta u četvrtak raspravlja o članstvu Švedske u NATO-uwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka

Odbor za spoljne poslove turskog parlamenta raspravljaće u četvrtak, 16. 11. o predlogu zakona kojim se odobrava članstvo Švedske u NATO-u, prema zvaničnom dnevnom redu odbora, što su pozdravili i Alijansa i pomenuta skandinavska zemlja.

Švedska je danas saopštila da pozdravlja tu odluku i da se "raduje što će biti članica NATO-a", preneo je Rojters.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podneo je predlog zakona parlamentu na ratifikaciju pre tri sedmice, a početkom meseca je rekao da će pokušati da olakša ratifikaciju koliko god je to moguće.

Inače, Turska je do sada blokirala ratifikaciju, navodeći da se Švedska nije dovoljno angažovala u izručivanju osumnjičenih za terorizam Ankari.

Odbor parlamenta za spoljne poslove mora da odobri taj predlog pre nego što o njemu glasa skupština, a nakon toga treba da ga potpiše Erdogan.

Ministri spoljnih poslova NATO-a sastaće se u Briselu 28. i 29. novembra.

Švedska i Finska su podnele zahtev za ulazak u NATO u maju prošle godine. Finska je postala članica Alijanse u aprilu, dok članstvo Švedske treba da ratifikuje i parlament Mađarske.

image