Svet

Mađarska predsednica: Švedska mora da se potrudi oko ulaska u NATO

Mađarska predsednica pozvala je Stohkolm da ubedi parlamentarce njene zemlje da im je mesto u Severnoatlantskoj alijansi
Mađarska predsednica: Švedska mora da se potrudi oko ulaska u NATOGetty © Stephen Pond / Stringer

Švedska mora da dokaže da zaslužuje pristupanje NATO, poručila je predsednica Mađarske Katalin Novak i pozvala parlamentarce da donesu "mudru odluku".

"Ono što bih sada želela je da apelujem na to da (mađarski) parlamentarci donesu brzu i mudru odluku", rekla je Novak novinarima posle sastanka u sedištu NATO.

Stokholm je podneo zahtev za pridruživanje zapadnom vojnom savezu ubrzo nakon početka sukoba u Ukrajini, ali su Turska i Mađarska odlagale odobrenje. O zahtevu Švedske sada mora da se izjasni mađarski parlament, ali datum glasanja nije određen, navodi "Euraktiv".

"Mađarski parlament treba da glasa za ratifikaciju bez daljeg odlaganja", poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg novinarima nakon sastanka sa Novak.

Iako je navela da "postoji više razloga za pristupanje Švedske nego protiv", Novak je dodala da se članovi parlamenta osećaju zanemarenim, jer Švedska "nije pokazala interesovanje da ubedi parlamentarce u svoj stav".

"Ne znam da li bi pomoglo da se švedska vlada obrati mađarskoj vladi, ili da švedski političari priđu mađarskim političarima, pokušavajući da ih ubede u neophodnost odluke. Daću sve od sebe da donesem brzu odluku u Mađarskoj, pokušavajući da ubedim parlamentarce, ali to možda neće biti dovoljno", upozorila je predsednica Stokholm.

Mađarska vlada optužuje Švedsku da se meša i kritikuje demokratiju i vladavinu prava u zemlji. Budimpešta je, inače, bila trn u oku NATO-a u pogledu podrške Ukrajini.

image