Svet

Većina jevrejskih glasača podržava Bajdena, ali bi ga njegov proizraelski stav mogao koštati izbora

Bajden je svojim proizraelskim stavom izgubio poverenje birača arapskog porekla
Većina jevrejskih glasača podržava Bajdena, ali bi ga njegov proizraelski stav mogao koštati izboraGetty © Justin Sullivan / Staff

Jevrejski glasači u SAD velikom većinom odobravaju način na koji predsednik Džozef Bajden upravlja ratom u Izraelu i simpatičniji im je od Donalda Trampa, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja "GBAO Stratedžiza" i Instituta jevrejskog biračkog tela.

Većina američkih Jevreja su istorijski liberalne pristalice Demokratske stranke. Anketa je pokazala da 68 odsto namerava da glasa za Bajdena, u poređenju sa 22 odsto za Donalda Trampa, koji ima podršku ortodoksnih Jevreja.

Bajdenovo rukovanje sukobom Izraela i Hamasa podržalo je 74 odsto ispitanika, a njih 43 odsto je reklo da ih je Bajdenov pristup krizi učinio pozitivnijim prema njemu.

Sa druge strane, nedavna anketa Univerziteta Kvinipiak pokazala je da su američki demokratski glasači naklonjeniji Palestincima. Udeo ispitanika koji su više naklonjeni Izraelu nego Palestini pao je sa 61 na 54 odsto između sredine oktobra i sredine novembra. Demokrate su stale na stranu Palestinaca sa stopom od 41 prema 34 u najnovijem istraživanju.

Neki američki mediji sugerišu da bi Bajdenov proizraelski stav tokom sukoba mogao da ga košta izbora.

Bajden je 2020. pobedio Trampa u Mičigenu sa razlikom od 154.000 glasova. Američka muslimanska populacija od preko 200.000 registrovanih birača pomogla je u osvajanju pobede, ali bi u vrlo verovatnom revanšu mogla da ostane kod kuće budući da je Bajdenov rejting među Amerikancima arapskog porekla pao sa 59 odsto u 2020. na 35 procenata pre rata na Bliskom istoku, a potom još niže, pokazuju podaci Arapsko-američkog instituta.

image