Svet

Bajdenove glasače više motiviše netrpeljivost prema Trampu, nego podrška aktuelnom predsedniku

Dvodnevna anketa pokazala je da su Bajden i Tramp gotovo izjednačeni po podršci
Bajdenove glasače više motiviše netrpeljivost prema Trampu, nego podrška aktuelnom predsednikuGetty © Win McNamee / Staff

Amerikanci koji bi glasali za aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena na izborima 2024. godine više su motivisani željom da spreče povratak Donalda Trampa u Belu kuću, nego što podržavaju aktuelnog predsednika, pokazala je nova anketa Rojtersa i Ipsosa.

Dvodnevna anketa pokazala je da su Bajden i Tramp gotovo izjednačeni po podršci - demokratu podržava 49 odsto ispitanika, a republikanaca 51 odsto, prenosi Rojters.

Bajdenove pristalice su sklone tome da kažu da bi glasali za Bajdena samo da bi sprečili Trampa da pobedi, što je mogući pokazatelj da nisu oduševljeni Bajdenom, ali i da postoji dubok prezir prema Trampu među mnogim demokratama.

Oko 50 odsto Bajdenovih pristalica u anketi je opisalo svoj glas kao glas "protiv Donalda Trampa i njegove politike", u poređenju sa 38 odsto ispitanika koji su rekli da će glasati "da podrže Džoa Bajdena i njegovu politiku".

Među Trampovim pristalicama, 40 odsto je reklo da će glasati protiv Bajdena, a 42 odsto je reklo da bi glasalo za Trampa da podrži republikanca i njegovu politiku.

image