Svet

Još jedan sud u SAD presudio da Tramp sme da se kandiduje za predsedničke izbore 2024. godine

Liberalna aktivistička grupa "Sloboda govora za narod" pokušala je da spreči Trampovu kandidaturu pozivajući se na zakone iz ere američkog građanskog rata
Još jedan sud u SAD presudio da Tramp sme da se kandiduje za predsedničke izbore 2024. godineGetty © Scott Eisen/Getty Images

Bivši američki predsednik Donald Tramp ima pravo da se takmiči za funkciju republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u Mičigenu 2024. godine, odlučio je državni sud.

Odluka sudije Džejmsa Redforda usledila je nakon tužbe liberalne aktivističke grupe "Sloboda govora za narod", koja je tvrdila da Trampova navodna uloga u upadu u Kapitol 6. januara 2021. sprečava bivšeg predsednika da vodi kampanju.

Redford je u presudi objasnio da odluku o tome da li su događaji od 6. januara predstavljali "pobunu ili ustanak, kao i je li neko lice u njima učestvovalo" treba proslediti Kongresu. On je, takođe, naglasio da izborne vlasti u Mičigenu nemaju moć da uklone Trampa sa glasačkih listića.

"Sloboda govora za narod" pozvala se na Odeljak tri 14. amandmana, ustavnu klauzulu iz doba građanskog rata u kojoj se navodi da se osoba ne može kandidovati za izbornu funkciju ako je "učestvovala u pobuni ili ustanku" protiv ustavnog poretka nakon što je položila zakletvu da će ga štititi.

Portparol Trampove kampanje Stiven Čung rekao je da njegov tim pozdravlja odluku i "predviđa buduća odbacivanja ostalih slučajeva 14. amandmana".

Tramp, koji prema brojnim anketama ubedljivo prednjači ispred rivala za nominaciju "crvenih", suočio se sa sličnim tužbama i u drugim državama, od kojih su neke sudovi već odbacili.

Uprkos mnogim optužbama sa kojima se suočava, bivši predsednik do sada nije osuđen zbog pobune.

Vrhovni sud Minesote prošle nedelje je odbacio tužbu protiv Trampa, dok se presuda u sličnom slučaju u Koloradu očekuje do petka.

Prošlog meseca, američki Vrhovni sud odbacio je pokušaj republikanca iz Teksasa Džona Entonija Kastra da zabrani Trampu da traži reizbor 2024. na osnovu 14. amandmana.

Trampu se sudi i po optužbama za saveznu zaveru u vezi sa njegovim navodnim pokušajima da poništi rezultate izbora 2020, čime je postao prvi bivši šef američke države koji se suočio sa federalnom optužnicom.

Republikanski favorit se takođe suočava sa federalnim optužbama u vezi sa rukovanjem vladinim dokumentima pod oznakom stroge poverljivosti, dok ga u Njujorku tuže i grad, i država.

Bivši predsednik je u više navrata odbacio optužbe kao politički motivisan "lov na veštice" koji za nameru ima da ga spreči u povratku na predsedničku funkciju.

image