Svet

Treća republikanska debata: Zvižduci publike, pobedio Tramp koji nije ni učestvovao

Pet republikanaca ponovo se borilo za predsedničku nominaciju, a pravi pobednik debate bio je čovek koji nije ni učestvovao - Donald Tramp
Treća republikanska debata: Zvižduci publike, pobedio Tramp koji nije ni učestvovaoGetty © Joe Raedle / Staff

Treća republikanska debata zahuktala se na samom početku oko TikToka.

Niki Hejli, bivša ambasadorka SAD pri UN, pozvala je na zabranu "opasne" kineske aplikacije, samo da bi je "poklopio" Vivek Ramasvami poručivši joj: "Vaša rođena ćerka koristi TikTok!" što je izazvalo zvižduke publike. Kome? Niko ne zna.

"Ostavi moju ćerku na miru", uzvratila mu je besno Hejli zbog čega je domaćin debate u Majamiju prešao na prvi blok reklama gde je prvi spot bio sa TikToka.

Petoro kandidata - Hejli, Ramasvami, senator Tim Skot, guverner Floride Ron DeSantis i bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi pokušali su da se nametnu kao konkurenti Trampu koji je apsolutni favorit za nominaciju, pod uslovom da ne završi iza rešetaka, navodi "Špigl".

Osim TikToka, debata je bila manje-više protokolarna. Odgovori na pitanja o Bliskom istoku, Ukrajini, Kini, socijalnim davanjima bili su uglađeni, često bez suštine, a kandidati su pokazali da osim, možda, Hejli, Tramp nema konkurenta, čak ni u vidu svog nekadašnjeg štićenika DeSantisa, navodi nemački list.

DeSantis je stalno pominjao svoj vojni rok i recitovao ono što su mu savetnici rekli: "Ova zemlja je u nevolji", "Nema novca od poreza za džihad". "Zabranio sam Kinu". Našao je vremena i da demantuje zlurade glasine da u kaubojskim čizmama nosi posebne uloške da bi izgledao viši. Nosim "normalne, obične čizme", procedio je.

Skot je propovedao strah od Boga. Kristi se hvalio. Ramasvami je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nazivao "nacistom", a Hejli "Dikom Čejnijem u štiklama od šest inča". "To su štikle od pet inča", ispravila ga je Hejli. "I ubojite su".

Na kraju večeri, biračko telo jedva da je pametnije. Svi kandidati su za Izrael, svi žele da "isteraju Hamas iz njegovih rupa", "izbrišu ga sa mape". Kristi je jedini pokušao da upozori na rastući antisemitizam, ali i na islamofobiju. Bez preteranog uspeha.

Ocena analitičara je da je jedina šansa koju kandidati imaju da udruže snage protiv Trampa, ali se to - sudeći po debati - očigledno neće dogoditi.

image
VV inauguration
banner