Svet

Recite ne intervencionizmu: Republikanski kandidat obećava pacifističku spoljnu politiku SAD

Republikanski kandidat obećava da se, ako postane predsednik, SAD neće uplitati u strane ratove
Recite ne intervencionizmu: Republikanski kandidat obećava pacifističku spoljnu politiku SADGetty © Anna Moneymaker / Staff

Republikanski predsednički kandidat Vivek Ramasvami rekao je u intervjuu Rojtersu da će, ako dobije republikansku nominaciju i pobedi na predsedničkim izborima 2024. godine zatražiti da svi zvaničnici potpišu "zakletvu" da se Sjedinjene Države neće mešati u  sukobe u inostranstvu.

"Ovo će biti lakmus test za svakoga ko je imenovan u mojoj administraciji i jasan signal našim pristalicama", rekao je Ramasvami, 38-godišnji tehnološki preduzetnik koji je četvrti na listi popularnosti republikanskih kandidata i koji je kritikovao svoju partijsku suparnicu Niki Hejli, bivšu američku ambasadorku pri UN, zbog ratnohuškačkog stava.

Ramasvami je rekao da Hejli rizikuje da uvuče Ameriku u krvavi sukob zahvaljujući svojim agresivnim spoljnopolitičkim stavovima. Hejli se zalaže za slanje vojne pomoći Ukrajini i Izraelu, čemu se Ramasvami oštro protivi.

Bivši predsednik Donald Tramp (i favorit republikanaca) i guverner Floride Ron DeSantis protive se slanju vojne i humanitarne pomoći Ukrajini, što je stav koji deli i Ramasvami. Hejli i bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi su za pomaganje Ukrajini "dokle god bude potrebno".

Ramasvamijeva zakletva, nazvana "ne neokonzervatizmu" sastojaće se od tri široke političke pozicije na koje potpisnici moraju da pristanu: Izbegavanje trećeg svetskog rata je vitalni nacionalni cilj; rat nikada nije preferencija, samo potreba; i jedina dužnost kreatora politike SAD je prema građanima SAD".

image