Svet

Republikanski kandidat poručio: Priznajte nove regione Rusije ako želite mir

Prema Viveku Ramasvamiju najveću zabrinutost izaziva jačanje odnosa Moskve i Pekinga, što predstavlja najveću pretnju daljem postojanju Sjedinjenih Država
Republikanski kandidat poručio: Priznajte nove regione Rusije ako želite mir© Andrew Spear/Getty Images

Vlada SAD mora da prizna nove regione kao deo Ruske Federacije ukoliko želi da se ukrajinski sukob brzo reši, izjavio je kandidat za predsednika SAD Vivek Ramasvami iz Republikanske partije.

"Pravo rešenje je da se obezbedi razuman put do mira, dogovor koji bi pomogao da se ovaj sukob brzo okonča. Neophodno je zamrznuti sadašnje linije kontrole tamo gde su sada i da se te teritorije na kojima se govori ruski ustupe Rusiji", kazao je Ramasvami tokom govora na Hadson institutu u Vašingtonu.

Kako je ocenio, SAD su zaglavljene u sukobu u Ukrajini, a nastavljajući da pružaju vojnu podršku Kijevu, Vašington pomaže jačanju odnosa između Moskve i Pekinga, što "predstavlja najveću pretnju daljem postojanju Sjedinjenih Država".

"Izuzetno sam zabrinut što idemo ka sukobu sa nuklearnom silom - Rusijom. Zabrinut sam što je kinesko-ruski savez najveća pretnja daljem postojanju Sjedinjenih Država. Rusija nas prevazilazi u nuklearnom potencijalu i u oblasti hipersoničnih raketa. Kina nas nadmašuje u pomorskim mogućnostima, a što je još važnije, naš savremeni životni standard zavisi od njene ekonomije. Danas su ove dve države u savezu", objasnio je Ramasvami.

On je naglasio da su sporazumi koji bi zamrznuli sadašnje linije kontrole otprilike tamo gde su sada, pravi korak u obezbeđivanju razumnog puta ka miru. Osim toga, Ramasvami želi da u sporazum uključi i čvrstu obavezu da NATO neće prihvatiti Ukrajinu u Alijansu.

"Vašington u zamenu za priznavanje novih ruskih regiona mora da Moskvi postavi dva uslova. Prvi od njih je povlačenje Rusije iz vojnog saveza sa Kinom, a drugi je kraj ruskog vojnog prisustva na zapadnoj hemisferi", zaključio je Ramasvami.

image