Svet

Padaju kao muve: Ko je od Trampovih partijskih rivala odustao od izbora?

Tramp, koji je i favorit među republikancima, ima sve manje izazivača
Padaju kao muve: Ko je od Trampovih partijskih rivala odustao od izbora?© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File)

Od ukupno dvanaest republikanskih izazivača Donalda Trampa, u trci za nominaciju za predsedničke izbore ostalo ih je samo osmoro - pa zato i ne čudi što "Njuzvik" ocenjuje da Trampovi rivali - padaju kao muve.

Od borbe sa favoritom izborne kampanje, bivšim američkim predsednikom, nedavno je odustao Majk Pens. On je ipak, kako "Njuzvik" ukazuje, samo poslednji u nizu republikanaca koji su suspendovali svoju kandidaturu.

Pens je ipak, najpoznatiji i najpopularniji među njima, a povlačeći se, rekao je da mu je postalo jasno da "ovo nije moje vreme".

"Uvek smo znali da će ovo biti teška bitka, ali ne žalim", rekao je bivši potpredsednik Trampove administracije koji dugo nije uspeo da dobije bilo kakvu ozbiljnu poziciju u predizbornim republikanskim anketama, a takođe se mučio i da prikupi novac za svoju kampanju.

Bolje nije prošao ni radio voditelj Lari Elder, koji je 26. oktobra potvrdio da će odustati od trke nakon što nije uspeo da dostigne prag donatora, koji je potreban za pojavljivanje u prve dve televizijske republikanske debate.

"Dok gledam dalje, i nakon pažljivog razmatranja i konsultacija sa timom za kampanju, doneo sam tešku odluku da suspendujem svoju kampanju", rekao je Elder i najavio da će podržati Trampa.

Gradonačelnik Majamija Frensis Suarez postao je prvi republikanski kandidat koji je odustao od kampanje nakon što se nije kvalifikovao za prvu parlamentarnu debatu republikanaca u avgustu.

I on se borio da zabeleži bilo kakvu značajnu podršku u anketama i bio je u senci svog kolege kandidata sa Floride, guvernera Rona Desantisa.

"Kandidovanje za predsednika Sjedinjenih Država bila je jedna od najvećih počasti u mom životu. Iako sam odlučio da suspendujem svoju kampanju za predsednika, ostaje moja posvećenost da ovo učinim boljom nacijom za svakog Amerikanca", rekao je Suarez, kada je potvrdio da je okončao svoju kandidaturu za Belu kuću.

Biznismen Peri Džonson uspeo je da prikupi samo 61.000 dolara za svoju kampanju u drugom kvartalu 2023. godine i nije učestvovao u prve dve televizijske debate, a da će odustati potvrdio je 20. oktobra.

"Bez mogućnosti da podelim svoju viziju na sceni za debate, odlučio sam u ovom trenutku da je suspenzija moje kampanje prava stvar", rekao je on najavljujući stoprocentrnu podršku Republikancima tokom izbora 2024.

I Vil Herd nije imao sreće, a da ga potera maler možda je pripomogla i činjenica da je bivši teksaški kongresmen jedan od retkih republikanskih kandidata za predsednika koji su direktno napali Trampa tokom kampanje. On je svoju podršku obećao drugoj kandidatkinji, bivšoj guvernerki Južne Karoline Niki Hejli.

"Iako cenim svo vreme i energiju koju su dale naše pristalice, važno je prepoznati realnost političkog pejzaža i potrebu da se naša partija konsoliduje oko jedne osobe da bismo pobedili i Donalda Trampa i Bajdena", rekao je Herd.

Osim Trampa, Desantisa i Hejlijeve, u izbornoj trci u okviru partije, ostali su još senator iz Južne Karoline Tim Skot, preduzetnik Vivek Ramasvami, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, guverner Severne Dakote Dag Burgum i bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson.

image
VV inauguration
banner