Svet

Nekadašnji Trampov potpredsednik Majk Pens odustao od predsedničke kandidature

Pens je odustao od kampanje zbog niske popularnosti među glasačima i problema sa prikupljanjem novca
Nekadašnji Trampov potpredsednik Majk Pens odustao od predsedničke kandidature© Tanjug/AP Photo/John Locher

Nekadašnji potpredsednik SAD za vreme mandata Donalda Trampa Majk Pens objavio je da je suspendovao svoju predsedničku kampanju, prenose američki mediji.

"Posle mnogo molitve i razmatranja, odlučio sam da danas obustavim svoju kampanju za predsednika", rekao je Pens na skupu Republikanske jevrejske koalicije u Las Vegasu.

"Uvek smo znali da će ovo biti teška bitka, ali ne kajem se", rekao je on, prenosi AP.

Pens je tako postao prvi od prepoznatljivih republikanskih kandidata za predsednika koji je odustao od trke za najvažniju političku poziciju u SAD.

Ta agencija navodi da je Pens takvu odluku doneo zbog loših rezultata koje je beležio u istraživanjima javnog mnjenja, ali i zbog problema koje je imao sa prikupljanjem novca za kampanju.

On je poslednjih nedelja mogao da računa na podršku nešto manje od četiri odsto republikanskih glasača, pokazuju istraživanja.

On je tako kaskao ne samo za svojim nekadašnjim šefom i apsolutnim favoritom za novu republikansku nominaciju Donaldom Trampom, već i za drugim kandidatima, poput Rona Desantisa, Niki Hejli i Viveka Ramasvamija.

Istraživanje Asošijejted presa iz avgusta pokazalo je da čak 57 odsto Amerikanaca ima negativan stav o nekadašnjem potpredsedniku, dok ga pozitivno gleda tek 28 odsto ispitanika.

image