Svet

Obila mu se o glavu podrška Izraelu: Bajdenov rejting među demokratama nikad gori

Jedanaesti kvartal svog mandata Bajden će zapamtiti po nikad gorim rezultatima među svojim demokratama
Obila mu se o glavu podrška Izraelu: Bajdenov rejting među demokratama nikad gori© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Bajdenov rejting među demokratama u poslednjih mesec dana pao je za 11 procentnih poena, na 75 odsto, što je najgori njegov rezultat od početka predsedničkog mandata. Ovaj pad je, kako ističe "Galup" koji je sproveo istraživanje doveo i do pada Bajdenovog ukupnog rejtinga za četiri poena, odnosno na 37 odsto, što je njegov lični najniži nivo.

Istovremeno, Bajdenovo odobravanje među nezavisnim strankama je opalo za četiri poena, na 35 odsto, dok je rejting republikanaca ostao nepromenjen, samo 5 odsto.

Najnoviji pad Bajdenovog rejtinga, u anketi sprovođenoj od 2. do 23. oktobra, zabeležen je nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Odmah nakon napada, Bajden je obećao "čvrstu i nepokolebljivu" podršku Izraelu iz SAD, a potom posetio zemlju 18. oktobra da tu poruku ponovi. Ipak zbog previše bliskog povezivanja sa Izraelom, kao i zbog toga što ne čini dovoljno za Palestince, Bajden se suočio sa kritikama nekih članova njegove stranke. Neki istaknuti demokratski poslanici i demonstranti širom SAD pozvali su Bajdena da učini više da pomogne milionima Palestinaca kojima je potrebna humanitarna pomoć.

"Početkom ove godine, Galup je otkrio da su po prvi put u SAD simpatije demokrata prema Palestincima nadmašile one prema Izraelcima. Iako istraživanje nije osmišljeno tako da omogući statistički pouzdane procene po periodima, dnevni rezultati snažno ukazuju na to da je odobravanje demokrata za Bajdena naglo palo nakon napada Hamasa i Bajdenovog obećanja pune podrške Izraelu istog dana. Trenutni Bajdenov rejting od 75 odsto odobravanja među demokratama je znatno ispod proseka od 86 odsto njegove stranke tokom njegovog predsedničkog mandata", ukazuje se na sajtu "Galupa".

U međuvremenu, Bajdenov rejting među republikanacima je više od dve godine konstantno nizak i jednocifren, dok je njegov rejting među biračima nezavisnih kandidata promenljiviji, ali generalno slab od jula 2021.

Trenutni rejting Bajdena među demokratama je četiri poena niži od najnižeg rejtinga republikanaca Donalda Trampa tokom njegovog predsedničkog mandata.

Bajdenov prosečni rejting odobravanja u 11. kvartalu mandata (od oko 40 odsto) lošiji je od rejtinga iz istog perioda za sve osim jednog od ukupno 11 američkih predsednika posle Drugog svetskog rata. Prosečna ocena Džimija Kartera od 31,4 odsto u 11. kvartalu zabeležena je 1979. godine tokom energetske krize širom zemlje i visokih cena gasa.

"Čini se da je Bajdenovo neposredno i odlučno pokazivanje podrške Izraelu nakon napada Hamasa 7. oktobra odbilo neke u njegovoj stranci, što je rezultiralo najgorom procenom demokrata o predsedniku otkako je preuzeo dužnost. Bajdenova ukupna ocena odobravanja takođe odgovara njegovom ličnom niskom nivou. Izraelsko-palestinski sukob dolazi u trenutku kada su Amerikanci i dalje pesimistični po pitanju ekonomije i Bajdenova administracija se bori sa sve većim brojem migranata koji pokušavaju da uđu u zemlju, a debata se nastavlja o tome koliku pomoć da pruži Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom", ukazuje "Galup".

Institut zaključuje da bi u zavisnosti od razvoja događaja na Bliskom istoku i pogoršavanja humanitarne krize u Gazi, Bajdenovi stavovi moli da utiču ne samo na ishod rata, već i na to kako samog američkog predsednika gledaju kod kuće.

image