Svet

"Džeruzalem post": U nacionalnom je interesu Izraela da zadrži dobre i bliske odnose sa Rusijom

Rusija igra važnu ulogu na Bliskom istoku, podseća izraelski general
"Džeruzalem post": U nacionalnom je interesu Izraela da zadrži dobre i bliske odnose sa Rusijom© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Usred svih tenzija na međunarodnoj areni i poteškoća sa kojima se Rusija i Izrael danas suočavaju u svojim odnosima, Moskva i dalje igra glavnu ulogu na Bliskom istoku. Dakle, Izrael treba da balansira i održava dobre odnose i sa SAD (kao suštinskim partnerima) i sa Rusijom (koja ima određeni nivo uticaja na Siriju i Iran), smatra brigadni general Izrael "Relik" Šafir.

Šafir je za "Džeruzalem post" rekao da Izrael treba da bude veoma oprezan i da ne dozvoli da se u rat sa Hamasom uključe globalne sile, kao što su SAD, Rusija i Kina, jer može dovesti do globalnog sukoba velikih razmera.

Budući da Rusija igra važnu ulogu na Bliskom istoku, izraelska spoljna politika bi trebalo da razmotri ovu činjenicu i nastavi dijalog sa Moskvom.

"U Izraelu verovatno ima dva miliona ljudi koji govore ruski. Mi svakako imamo kulturne, humanitarne veze. Ali tu su i politički interesi Izraela, očigledan strateški razlog: Rusija je prisutna u Siriji i radi sa Irancima, što čini igru komplikovanijom. Definitivno treba da zadržimo dobre odnose sa Rusijom jer nam ona daje izvesnu polugu prema Iranu", rekao je on.

Opisujući sukob u Ukrajini, Šafir kaže da on nema nikakve veze sa Izraelom i da učešće Izraela u njemu uopšte ne odgovara njegovim nacionalnim interesima.

"Ukrajina je čudan fenomen, smešten između Istoka i Zapada. Ne želim da ulazim u detalje ukrajinskog sukoba, ali to nema nikakve veze sa nama. Činjenica je da Izrael pomaže Ukrajini u svim vrstama humanitarnih potreba, ali prodaja municije je umešanost u sukob, što mi ne želimo", naveo je on.

"Uz sve poštovanje prema onima koji imaju suprotan stav, ali je nacionalni interes Izraela da zadrži dobre odnose sa Rusijom, što bliže i što bolje. Treba da razumemo interes Rusije i da znamo kako i gde može da odgovara našem. Nisam pristalica (premijera Benjamina) Netanijahua, ali on to dobro razume", dodao je Šafir, rezervista koji je proveo 31 godinu u vazduhoplovnim snagama Izraela.

image