Svet

Netanijahuov sin kritikovao izraelsku vojsku; Evakuisane bebe iz bolnice

Broj Palestinaca poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela premašio je 13.000, saopštila je Kancelarija za medije vlade u Gazi
Netanijahuov sin kritikovao izraelsku vojsku; Evakuisane bebe iz bolnice© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 44. dan. Broj Palestinaca poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba premašio je 13.000, saopštila je Kancelarija za medije vlade u Gazi. Među poginulima je najmanje 5.500 dece i 3.500 žena.

Izrael, SAD i Hamas blizu su dogovora prema kojem bi desetine žena i dece koje je palestinska oružana grupa držala kao taoce bili pušteni u zamenu za petodnevnu pauzu u borbama u Gazi, objavio je Vašington post, pozivajući se na izvore.

Bela kuća negirala je da je postignut sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamenu za petodnevnu pauzu u borbama, preneo je Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su još dva vojnika poginula tokom borbi u severnom Pojasu Gaze, čime se ukupan broj poginulih izraelskih vojnika u kopnenoj ofanzivi povećao na 63.

Sve najnovije vesti iz Pojasa Gaze mogli ste da pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan.

  • 19. nov 2023 • 20:54

    20:54

    IDF: Pogođeno nekoliko lokacija Hezbolaha u južnom Libanu

    Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pogodile nekoliko lokacija libanske militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu kao odgovor na današnje raketne napade na izraelsko-libanskoj granici.

    IDF je naveo da je pogodio vojni kompleks Hezbolaha, osmatračnicu i drugu infrastrukturu, preneo je "Tajms of Izrael".

    Iz Libana je prethodno danas ispaljeno nekoliko protivtenkovskih i minobacačkih projektila na različite oblasti duž izraelske severne granice, a svi su pali na otvorena područja.

  • 19:53

    Netanijahu kritikovao Abasa zato što je optužio Izrael za masakr 7. oktobra

    Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je danas palestinske vlasti zbog toga što su, kako je naveo, optužile Izrael za "masakriranje sopstvenih civila" 7. oktobra, ocenjujući da su takve tvrdnje neprihvatljive.

    Netanijahu je, u video izjavi objavljenoj na hebrejskom i engleskom, rekao da su palestinske vlasti u Ramali danas iznele, kako je naveo, krajnje besmislenu tvrdnju optužujući Izrael da je izvršio masakr nad svojim civilima na jugu zemlje 7. oktobra i negirajući da je to izvršio Hamas.

    "Ovo je potpuno izvrtanje istine", naveo je Netanijahu, ističući da palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je ranije negirao postojanje holokausta, sada poriče da je Hamas počinio masakr.

    Netanijahu se ponovo snažno suprotstavio ideji SAD i drugih zemalja da će Palestinska uprava vladati Pojasom Gaze nakon rata Izraela i Hamasa, objavio je "Tajms of Izrael".

    "Moj cilj je da dan nakon što uništimo Hamas, bilo koja buduća civilna uprava u Gazi ne poriče masakr, ne obrazuje decu da postanu teroristi, ne finansira teroriste i ne kaže deci da je njihov krajnji cilj u životu da vide uništenje i raspad države Izrael", naveo je Netanijahu.

    Netanijahu je naglasio da to nije prihvatljivo i ne predstavlja način da se postigne mir.

  • 19:22

    IDF objavio navodne snimke tunela Hamasa ispod bolnice El-Šifa

    Izraelska vojska objavila je danas snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi tunel Hamasa dug 55 metara i na dubini od 10 metara ispod najveće bolnice u Pojasu Gaze, El-Šifa.

    Na snimku se vidi stepenište u prizemlju, među ruševinama u kompleksu bolnice Al-Šifa koje vodi do tunela na čijem kraju se nalaze masivna vrata, objavio je Bi-Bi-Si.

    "Ovu vrstu vrata teroristička organizacija Hamas koristi da blokira izraelske snage da uđu u podzemne komandne centre Hamasa", navodi se u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

  • 19:19

    Sin izraelskog premijera kritikovao IDF

    Jair Netanijahu, sin izraelskog premijera Benjamina Netanijahua kritikovao je u objavama na Telegram kanalu Izraelske odbrambene snage (IDF), sudove i medije, što se prema pisanju "Džeruzalem posta" poklopilo sa konferencijom za štampu njegovog oca u subotu.

    U jednom postu je tvrdio da su odluke koje je doneo Visoki sud pravde dovele do promena u pravilima angažovanja IDF-a na granici sa Gazom, omogućavajući teroristima Hamasa da priđu graničnoj ogradi.

    Zatim je podelio postove u kojima je okrivio IDF za neuspeh 7. oktobra, kada su teroristi Hamasa masakrirali 1.200 Izraelaca i stotine njih uzeli za taoce, prenosi "Džeruzalem post".

    U jednoj od objava navodi se da su osmatračnice na granici sa Gazom upozoravale na provokacije Hamasa, ali je viši komandant zapretio da će im se suditi "ako nastave da uznemiravaju".

    U narednim objavama, Jair Netanijahu je naglasio da je bezbednosni sektor bio taj koji je insistirao na slanju dizel goriva u pojas Gaze.

    Kako prenosi izraelski list, rezervisti IDF-a su mu poručili da je završena "era zlonamernog uticaja".

    "Morate pogledati činjenice: arogancija pripada vama, dok neprozirnost i krivica pripadaju vašem ocu. Era vašeg zlonamernog uticaja je završena", navodi se u objavi.

  • 19:13

    IDF: Broj poginulih izraelskih vojnika u Gazi povećao se na 63

    Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su još dva vojnika poginula tokom borbi u severnom Pojasu Gaze, čime se ukupan broj poginulih izraelskih vojnika u kopnenoj ofanzivi povećao na 63, javio je "Tajms of Izrael".

    Kopnena ofanziva izraelske vojske na Gazu počela je 28. oktobra.

  • 18:31

    Poginulo više od 13.000 Palestinaca

    Broj Palestinaca poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela premašio je 13.000, saopštila je Kancelarija za medije vlade u Gazi.

    U saopštenju se navodi da je od 7. oktobra ranjeno najmanje 30.000 ljudi, preneo je Rojters.

    Među poginulima je najmanje 5.500 dece i 3.500 žena.

  • 18:11

    SZO: Zdravstveni radnici u El Šifi heroji

    Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je u nedelju predvodila drugu posetu bolnici El Šifa, pohvalila je zdravstveno osoblje koje radi u najvećoj bolnici u Gazi - koju je SZO proglasila "zonom smrti".

    Obraćajući se nekolicini zdravstvenih radnika, član tima za procenu SZO je pohvalio je njihove herojske napore, prenosi "Gardijan".

    "Organizacija koju predstavljam je neizmerno ponosna što sebe nazivamo zdravstvenim radnicima, da vidimo posao koji ste obavili, koji nastavljate da radite pod ovim uslovima i da pružate najbolju moguću negu za svoje pacijente i njihove porodice. To nije ništa drugo do herojstvo."

  • 16:34

    IDF u Gazi: Izraelske snage upadaju u kuće visokih zvaničnika Hamasa

    Izraelske odbrambene snage (IDF) izvršile su racije u domovima visokih zvaničnika Hamasa u luksuznom naselju Rimal u Gazi i pronašle oko 35 tunela i veliku količinu oružja, izjavio je danas portparol IDF-a.

    "Borbene jedinice Padobranske brigade, zajedno sa oklopnim korpusom IDF-a, borbenim inženjerskim korpusom i vazduhoplovstvom, angažovale su se na lociranju terorista Hamasa u naseljima Šeik Edžalin i Rimal", rekao je portparol, prenosi "Tajms of Izrael".

    Prema njegovim rečima, tokom manevara, izraelske snage su otkrile oko 35 tunelskih okana, pronašle razne vrste oružja i eliminisale borce Hamasa.

    Izraelske snage su takođe izvršile raciju u vojnom kampu Hamasa i locirale skladišta municije i sedam raketnih bacača.

  • 16:15

    Izrael: Na otetom brodu 25 članova posade iz čitavog sveta

    Na brodu koji su ranije danas oteli jemenski Huti bilo je 25 članova posade različitih nacionalnosti, uključujući Ukrajince, Bugare, Filipince i Meksikance.

    Među njima nije bilo Izraelaca, saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi "Džeruzalem post".

    Kabinet premijera Izraela osudio je zaplenu, ističući da brod nije izraelski niti je u vlasništvu Izraelaca.

    "Ovo je još jedan akt iranskog terorizma koji izražava iskorak u iranskoj agresiji na građane slobodnog sveta i stvara međunarodne implikacije po pitanju bezbednosti globalnih brodskih puteva", navodi se u saopštenju

  • 15:55

    Izrael se nada da bi Hamas mogao da oslobodi značajan broj talaca

    Izrael se nada da bi Hamas mogao da oslobodi značajan broj talaca "u narednim danima", izjavio je danas izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz.

    "Ne želim da ulazim u detalje ovih razgovora. Očigledno su veoma osetljivi. Što manje idemo u detalje, veće su šanse za dogovor. Ali preduzimaju se veoma ozbiljni napori i nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor u narednim danima", istakao je on.

    Upitan da prokomentariše pisanje "Vašington posta", da bi dogovor uključivao prestanak vojnih operacija na pet dana i izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da Hamas želi pauzu da bi se pregrupisao, Hercog je rekao da želi da istakne razliku između pauze koja bi trajala nekoliko dana da bi došlo do oslobađanja talaca i primirja.

    "Premijer je govorio o primirju. Mi smo protiv primirja jer bi to omogućilo Hamasu da zadrži vlast, da se pregrupiše, da se ponovo naoruža i ponovo napadne", rekao je on.

    Prema njegovim rečima, to neće biti primirje, jer će Izrael nastaviti da se bori protiv Hamasa, da razbije njihovu vojnu infrastrukturu i terorističku infrastrukturu.

    "Nećemo to zaustaviti, ali smo voljni da napravimo pauzu, za značajan broj talaca, ako bude dogovora", naglasio je Hercog.

image