Svet

Ministri Kine, arapskih i muslimanskih zemalja poručuju: Zaustavite sukobe u Gazi

Delegacija arapskih i muslimanskih zemalja koje je okupila Saudijska Arabija trebalo bi da se sastane sa zvaničnicima svake od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i izvrši pritisak na Zapad da prestane da opravdava izraelske akcije protiv Palestinaca kao samoodbranu
Ministri Kine, arapskih i muslimanskih zemalja poručuju: Zaustavite sukobe u Gazi© Tanjug/Jonathan Ernst/Pool photo via AP

Arapski i muslimanski ministri pozvali su na hitan prekid vatre u Gazi, pošto je njihova delegacija posetila Peking na prvoj etapi diplomatske turneje započete kako bi se založili za prekid neprijateljstava i omogućavanje dostavljanja humanitarne pomoći razorenoj palestinskoj enklavi.

Delegacija, koja bi trebalo da se sastane sa zvaničnicima svake od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, takođe vrši pritisak na Zapad da prestane da opravdava izraelske akcije protiv Palestinaca kao samoodbranu, prenosi Rojters.

Zvaničnici koji se danas sastaju sa ministrom inostranih poslova Kine Vang Jijem su iz Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Indonezije, Palestine, Organizacije za islamsku saradnju...

"Ovde smo da pošaljemo jasan signal: da moramo odmah prekinuti borbe i ubistva, moramo odmah da isporučimo humanitarnu pomoć u Gazu", rekao je saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan Al Saud.

Sa vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u Rijadu ovog meseca pozvano je da Međunarodni krivični sud istraži "ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje Izrael čini" na palestinskim teritorijama.

Saudijska Arabija je pokušala da izvrši pritisak na Sjedinjene Američke Države i Izrael da prekinu neprijateljstva u Gazi, a prestolonaslednik Mohamed bin Salman, vladar kraljevine, okupio je arapske i muslimanske lidere da pojača tu poruku.

Ambasadorka Izraela u Pekingu Irit Ben-Aba rekla je novinarima da se nada da tokom ove posete neće biti izjava o prekidu vatre jer za to sada nije vreme.

Ona je rekla da se Izrael nada da će delegacija razgovarati o taocima koje je zarobio Hamas "i pozvati na njihovo momentalno oslobađanje bez preduslova", dodajući da bi uključene strane trebalo zajedno da razgovaraju o "ulozi Egipta u omogućavanju humanitarne pomoći".

Kineski ministar Vang Ji izjavio je da je Peking "dobar prijatelj i brat arapskih i muslimanskih zemalja", dodajući da je "uvek čvrsto podržavao pravednu stvar palestinskog naroda da povrati svoja legitimna nacionalna prava i interese".

On je dodao da će Kina raditi na "prestanku borbi u Gazi, što je pre moguće, i ublažavanju humanitarne krize i promovisanju brzog, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rešenja palestinskog pitanja".

image