Svet

Gorak rođendanski poklon: Nove ankete pokazale najgori Bajdenov rejting

Novi kamen spoticanja za birače aktuelnog predsednika – veliko nezadovoljstvo politikom o sukobu Hamasa i Izraela
Gorak rođendanski poklon: Nove ankete pokazale najgori Bajdenov rejting© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Dok predsednik SAD Džozef Bajden proslavlja 81. rođendan, u žižu javnosti ponovo je dospela tema – da li je previše star da vodi Ameriku, posebno imajući u vidu da se kandidovao i za izbore 2024. godine.

Uprkos tvrdnjama iz Bele kuće da je dovoljno zdrav za funkciju koju obavlja, sve brojniji ispadi u javnosti – od padanja, nepovezanih misli, besmislenih izjava, uticali su na mišljenje javnog mnjenja.

Novo istraživanje "Blumberg njuza" i "Morning konsalta" pokazalo je da sve više glasača povezuje Bajdena sa starošću iako njegov potencijalni protivkandidat Donald Tramp ima samo četiri godine manje.

Anketa koju je sproveo En-Bi-Si njuz pokazala je pak da samo 40 odsto Amerikanaca veruje da predsednik SAD dobro radi svoj posao – čak 57 procenata ispitanih nezadovoljno je najpre Bajdenovom pozicijom u odnosu na sukob Izraela i Hamasa.

Iako je ukupni rejting neznatno manji, tek jedan odsto, no na septembarskom istraživanju, ova medijska kuća ističe da je najveći pomak nastao u starosnoj grupi od 18 do 34 godine – od 46 odsto ispitanih koju podržavaju lidera SAD sada ih je 31 odsto.

Dalje, njegovu spoljnu politiku odobrava 33 odsto Amerikanca, u odnosu na 41 u septembru.

O sukobu Izraela i Hamasa u pomenutoj uzrasnoj grupi čak 70 odsto je nezadovoljno predsednikovom politikom.

En-Bi-Si konstatuje da davno spoljna politika nije imala toliki uticaj na domaće političke prilike.

image