Svet

Što je sigurno, sigurno je: Kraće stepenice za Bajdena

Uobičajene stepenice se izbegavaju da bi se ograničila mogućnost spoticanja i olakšalo putovanje 80-godišnjem lideru
Što je sigurno, sigurno je: Kraće stepenice za BajdenaGetty © Kim Hong-Ji - Pool

Nakon niza saplitanja pri ukrcavanju u avion predsednik SAD Džozef Bajden je počeo da koristi male stepenice za ulazak u "er fors van" – umesto onih tradicionalnih na prednjem delu letelice koje imaju 26 stepenika sada koristi kraći set (14 stepenika) koji se uvlači u "stomak" aviona, preneo je "Telegraf".

Dva savetnika američkog lidera izjavila su za "Politiko" da se izbegavaju uobičajene stepenice kako bi se ograničila mogućnost spoticanja i olakšalo putovanje 80-godišnjem lideru.

Zvaničnik Bele kuće je dodao da niz faktora utiču na to koje stepenice će se koristiti, poput vremenskih prilika, tipa aerodroma na koji se sleće, ali i da li je planiran zvaničan pozdrav na pisti gde predstavnici medija očekuju fotografiju na dnu visokih stepenica.

Ova praksa je uvedena na nedavnim putovanjima prvog čoveka Amerike u Evropu – u London, Vilnjus, Helsinki, premda je primenjivana i ranije u nekoliko navrata na putovanjima unutar SAD – do Čikaga, San Franciska, Filadelfije i Roki Maunta.

Ipak, ni to nije pomoglo – Bajden je posrnuo na pola puta kraćih stepenica uoči leta iz Helsinkija prošle nedelje nakon susreta s nordijskim liderima.

Među Bajdenovim brojnim padovima pri ulasku u avion izdvoji se ona s putovanja u Atlantu 2021. kada je predsednik pao u više navrata dok je pokušavao da potrči uz stepenice.

image