Svet

Da su to rekli muškarci, saslušali bi ih: IDF ignorisao upozorenja svoje ženske jedinice?

Pripadnice "ženske jedinice" IDF tvrde da su njihova upozorenja o pojačanoj aktivnosti Hamasa ignorisana jer su nadređeni "seksisti"
Da su to rekli muškarci, saslušali bi ih: IDF ignorisao upozorenja svoje ženske jedinice?Getty © Ilia Yefimovich / Stringer

Smrtonosni napad Hamasa na Izrael mogao je da bude sprečen da nadređeni nisu bili "seksisti" i da su saslušali upozorenja ženske jedinice Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koja je bila zadužena da nadgleda Pojas Gaze, rekla je jedna od pripadnica jedinice listu "Harec".

Pripadnice jedinice rekle su listu da su više puta upozoravale svoje nadređene o aktivnostima palestinske militantne grupe. Nekoliko meseci pre napada, navodno su videle pripadnike Hamasa kako se sastaju u blizini granične ograde, obučavaju da gađaju tenkove i onesposobljavaju kamere, kao i pojačanu aktivnost dronova u toj oblasti.

"To je jedinica koja se u potpunosti sastoji od mladih devojaka i žena komandanta", rekla je jedna pripadnica IDF-a. "Nema sumnje da bi stvari izgledale drugačije da su muškarci bili ti koji su nadgledali".

Žene kažu i da nisu bile upozorene da podignu nivo budnosti, iako su visoki bezbednosni zvaničnici upozoravali na moguću infiltraciju Hamasa u pogranične zajednice. Prema rečima jedne od njih, bile bi spremne za dva-tri sata. Umesto toga, kaže, IDF nas je ostavila na cedilu.

Prema rečima jedne od njih, borbene trupe su "barem imale oružje i stradale su kao heroji", dok je njenu jedinicu "vojska napustila da ih pokolju bez ikakve šanse da se odbrane".

image