Svet

Crveni krst: Ukrajinske izbeglice u opasnosti da postanu beskućnici u Britaniji

U Veliku Britaniju je do sada stiglo više od 192.000 Ukrajinaca
Crveni krst: Ukrajinske izbeglice u opasnosti da postanu beskućnici u Britaniji© Christopher Furlong/Getty Images

Istraživanje britanskog "Crvenog krsta" pokazalo je da se ove zime hiljade ukrajinskih izbegličkih porodica nalaze u opasnosti da ostanu bez krova nad glavom i četiri puta je veća verovatnoća da će oni završiti na ulici nego porodice iz Velike Britanije.

Ta organizacija i Univerzitet Heriot-Vat pozivaju u svom zajedničkom izveštaju na obezbeđivanje dodatnih sredstava za ukrajinske porodice, kako bi bio sprečen nagli porast beskućništva, prenosi "Gardijan".

U izveštaju se navodi da se očekuje da će 6.220 ukrajinskih izbegličkih porodica do kraja 2023. podneti zahtev za podršku beskućnicima, što je povećanje od 13 odsto u odnosu na prethodnu godionu.

Istraživači su otkrili da su ukrajinske porodice u većem riziku da ostanu bez krova nad glavom nego druge porodice u Velikoj Britaniji.

Ukupno 298.430 porodica se prijavilo za podršku beskućnicima u 2022/23, što je 1,24 odsto svih domaćinstava u Engleskoj u toj finansijskoj godini.

Potražnja za pristupačnim stanovima širom Velike Britanije je u porastu, a Ukrajinci su posebno izloženi riziku od beskućništva zbog rizika od prekida odnosa sa domaćinima, jezičkih barijera i poteškoća u snalaženju na stambenom tržištu.

Do sada je više od 192.000 Ukrajinaca stiglo u Veliku Britaniju preko dva glavna vladina programa - "Domovi za Ukrajinu" u kom britanske porodice primaju izbeglice, i "Ukrajinska porodična šema" koji omogućava Ukrajincima da se pridruže članovima porodice naseljenim u Velikoj Britaniji.

image