Svet

Britanski list: Kijev strepi od povratka Donalda Trampa

Donald Tramp je već obećao da će, ako bude izabran za predsednika, rešiti sukob u Ukrajini i pre svoje inauguracije
Britanski list: Kijev strepi od povratka Donalda Trampawww.globallookpress.com © Shealah Craighead/White House

Snabdevanje ukrajinske vojske oružjem moglo bi da bude ugroženo ukoliko bivši lider Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima koji će biti održani u novembru sledeće godine, piše britanski "Ekspres".

"Reizborom republikanskog lidera, bivšeg predsednika Donalda Trampa, moglo bi da bude okončano slanje pomoći Ukrajini", navodi pomenuti list.

Tramp je već obećao da će, ako bude izabran za predsednika, rešiti sukob u Ukrajini i pre svoje inauguracije. Da bi to uradio, on će zaustaviti "beskrajni tok američkog novca" u Kijev, podseća "Ekspres".

Ukrajinske vlasti su, ističe britanski list, već počele ozbiljno da brinu o tome da bi Tramp mogao da se vrati u Belu kuću sledeće godine.

Predsednički izbori u SAD biće održani u novembru 2024. godine.

Tramp, guverner Floride Ron Desantis, biznismen Vivek Ramasvami, bivša ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, nekadašnji guverner Nju Džersija Kris Kristi i drugi takmiče se za republikansku nominaciju.

Zelenski želi sastanak sa Trampom

Pre nekoliko dana izvor je za ukrajinski list "Strana" rekao da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski želi direktno da pregovara sa Trampom, u slučaju da on ponovo bude na ovoj funkciji nakon predsedničkih izbora u Americi 2024. godine.

Izvor blizak Zelenskom naveo je da Tramp, kao kandidat Republikanske stranke za predsednika, kontroliše Predstavnički dom američkog Kongresa (u kome republikanci imaju većinu), koji pokušava da blokira dodatnu dodelu finansijskih sredstava Ukrajini. 

"Kabinet ukrajinskog predsednika to razume i stoga pokušava da organizuje direktan razgovor između Trampa i Zelenskog", naglasio je izvor.

image
VV inauguration
banner