Svet

Zelenski želi sastanak sa Trampom

Kijev pokušava da organizuje direktan razgovor između Trampa i Zelenskog, kaže izvor blizak ukrajinskom lideru
Zelenski želi sastanak sa Trampomwww.globallookpress.com © White House/via Globallookpress.com

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski želi direktno da pregovara sa bivšim američkim liderom Donaldom Trampom, u slučaju da on ponovo bude na ovoj funkciji nakon predsedničkih izbora u Americi 2024. godine, rekao je izvor za ukrajinski list "Strana".

Izvor blizak Zelenskom naveo je da Tramp, kao kandidat Republikanske stranke za predsednika, kontroliše Predstavnički dom američkog Kongresa (u kome republikanci imaju većinu), koji pokušava da blokira dodatnu dodelu finansijskih sredstava Ukrajini. 

"Kabinet ukrajinskog predsednika to razume i stoga pokušava da organizuje direktan razgovor između Trampa i Zelenskog", naglasio je izvor.

Zelenski je, inače, nedavno pozvao Trampa u Ukrajinu, kako bi se lično uverio u razmere sukoba, ali je bivši američki lider to odbio.

"Izuzetno poštujem predsednika Zelenskog, ali mislim da bi bilo neprikladno da idem u Ukrajinu u ovom trenutku. On trenutno posluje sa Bajdenovom administracijom i ne bih želeo da stvaram sukob interesa", napisao je Tramp u izjavi za "Njuzmaks".  

Poziv Zelenskog bio je reakcija na Trampove tvrdnje da bi mogao da reši rusko-ukrajinski sukob za "24 sata". Zelenski je poručio da će mu trebati samo 24 minuta da dokaže Trampu da to nije moguće. On je naglasio da je predsednik Bajden bio u Ukrajini i da je "razumeo neke detalje koje možete da razumete samo kada ste tamo".

"Zato pozivam predsednika Trampa. Ako može da dođe ovde, trebaće mi 24 minuta – da, 24 minuta, ne više. Dvadeset četiri minuta da objasnim predsedniku Trampu da ne može da upravlja ovim ratom", rekao je Zelenski.

Sjedinjene Američke Države su, nakon slanja preko 75 milijardi dolara Ukrajini u poslednje dve godine, gotovo iscrpile sredstva koja su izdvojila za sukob, a sve veći broj predstavnika Kongresa zalaže se za to da se dalja pomoć Kijevu obustavi.

image