Svet

Bivši Obamin savetnik: Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, to nije dovoljno

"Da li ste silovali svoju kćerku kao Muhamed?", upitao je Stjuart Seldovic prodavca halal proizvoda kog je prethodno nazvao "teroristom"
Bivši Obamin savetnik: Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, to nije dovoljno© Photo by Stephanie Keith/Getty Images

Stjuart Seldovic, bivši savetnik za bezbednost Bele kuće, koji je služio u administraciji predsednika SAD Barakom Obamom, uputio je islamofobične primedbe prodavcu halal proizvoda u Njujorku, pokazuju video snimci.

Seldovic je snimljen kako prodavca na Aper Ist Sajdu naziva "teroristom" i grdi ga što ne govori engleski, preneo je "Njujork post".

Bivši zvaničnik Bele kuće je, takođe, rekao da je muslimanski prorok Muhamed silovatelj i istakao da bi trebalo ubiti još palestinske dece tokom sukoba između Izraela i Hamasa.

"Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, to nije dovoljno", rekao je Seldovic u jednom od snimaka objavljenih u utorak na platformi Iks, koji je postao viralan.

U izraelskim vazdušnim napadima ubijeno je više od 5.000 palestinske dece u Gazi od početka rata Hamasa i Izraela 7. oktobra, prema rečima izvršne direktorke UNICEF-a Ketrin Rasel.

Seldovic je maltretirao uličnog prodavca na uglu istočne 83. ulice i Druge avenije u toku otprilike dve nedelje, kaže student sa Kolumbije, koji je video snimke i postavio ih na platformu Iks.

Taj bivši diplomata, koji je početkom 2000-ih radio kao zamenik direktora u Kancelariji američkog Stejt departmenta za Izrael i Palestinu, preti prodavcu da će poslati njegovu fotografiju svojim "prijateljima u službi za imigraciju" i egipatskim bezbednosnim službama da bi ga tamo mučili.

"Da li ste silovali svoju kćerku kao Muhamed?" pita on prodavca.

Kada je prodavac rekao da ne govori engleski – verovatno da bi ga naterao da ode – Seldovic se obrušio na čoveka, govoreći mu da je "neznalica" i da zato radi u kolicima za hranu.

"Vi podržavate ubijanje male dece", kaže Seldovic prodavcu, tvrdeći za njega da podržava Hamas.

"Vi ubijate decu, ne ja. Beži!", kaže mu prodavac, prema snimku.

"Nisam ja ubio decu", odgovara Seldovic i dodaje: "Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, to nije bilo dovoljno."

image