Svet

Bivši Obamin saradnik u pritvoru zbog antimuslimanskih uvreda

Ulični prodavac kojeg je Stjuart Seldovic nazvao teroristom uz opasku da ubistvo 4.000 palestinske dece "nije dovoljno" najavio je da će tužiti bivšeg zvaničnika Stejt departmenta
Bivši Obamin saradnik u pritvoru zbog antimuslimanskih uvredawww.globallookpress.com © © Ron Adar

Bivšeg Obaminog savetnika za bezbednost, Stjuarta Seldovica, policija je zadržala u pritvoru zbog antimuslimanskih uvreda upućenih prodavcu halal hrane u Njujorku, prenosi Bi-Bi-Si.

Portparol njujorške policije potvrdio je za ovaj medij da je Seldovic priveden u sredu, ali je rekao da detalje o bilo kojoj optužbi nema.

Seldovic je u intervjuima za medije priznao da je on čovek sa viralnog video snimka u kome prodavca naziva "teroristom", a svoj postupak je pravdao time što ga je, kako je rekao, ta osoba isprovocirala izražavanjem podrške Hamasu. U intervjuu za "Siti end stejt", Seldovic je rekao da mu je žao zbog incidenta.

Međutim, ulični prodavac, Mohamed Husein, kako prenose mediji, negirao je da je dao bilo kakve komentare u korist Hamasa i najavio da namerava da tuži Seldovica.

U video snimcima, deljenim na društvenoj mreži Iks, Seldovic je snimljen pored kolica sa hranom u različito doba dana.

"Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, znate šta, to nije bilo dovoljno", rekao je on u jednom od viralnih snimaka.

Seldovic je imao dugu karijeru u američkom Stejt departmentu, uključujući u Kancelariji za izraelska i palestinska pitanja, a bio je i direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće u vreme kada je predsednik Sjedinjenih američkih država bio Barak Obama.

Povodom incidenta oglasila se i lobistička kompanija "Gotam gaverment rilejšns", u kojoj je Seldovic ranije bio zaposlen, rekavši da su njegovi postupci "podli, rasistički i ispod dostojanstva standarda koje primenjujemo u našoj firmi".

Međutim, Dejvid Švarc, osnivač i predsednik "Gotama", rekao je da je titula saradnika za spoljne poslove kompanije, koju je Seldovic nosio, bila počasna, kao i da on nije radio za tu firmu oko pet godina.

Mnogi Njujorčani su na društvenim mrežama izrazili podršku prodavcu hrane, a komentar na incident na platformi Iks ostavio je i gradonačelnik Njujorka Erik Adams napisavši da za takvu retoriku nema mesta u "Velikoj jabuci".

image