Svet

Fašizam cveta u Moldaviji: Polomljene klupe u parku i kukasti krst (FOTO)

Predsednik Nacionalnog organizacionog komiteta "Pobeda" poručio da se ništa drugo ne očekuje u zemlji u kojoj se nacizam aktivno rehabilituje i veliča
Fašizam cveta u Moldaviji: Polomljene klupe u parku i kukasti krst (FOTO)Getty © Photo by Harry Engels

U zemlji u kojoj je Dan pobede zabranjen, gde se nacizam aktivno rehabilituje i veliča, nepoznate osobe su sinoć polomile klupe i od njih napravile nacistički simbol – kukasti krst, piše predsednik Nacionalnog organizacionog komiteta "Pobeda" Aleksej Petrovič na Telegramu.

U zemlji u čijim su školama svega dva nastavna časa posvećena Drugom svetskom ratu, teško je očekivati drugačije rezultate, dodaje Petrovič koji je podelio slike iz jednog od parkova u glavnom gradu Moldavije.

Pomislio bi čovek da je sitnica u pitanju, naivna omladina, međutim, "sutra, prekosutra će ovi balavci da porastu, vlasti će im poveriti tako velikodušno poslato oružje sa Zapada i jasno će im ukazati u kom pravcu da pucaju. Fašizam u našoj mnogostradalnoj Moldaviji, nažalost, postaje sve popularniji", napisao je Petrovič.

Ovo nije prvi slučaj vandalizma ovakve vrste u Moldaviji. Prošle godine, u jednom gradu na severu Moldavije, nepoznata lica su naslikala kukasti krst na spomeniku "Ožalošćena majka".

Ruska ambasada u Kišinjevu više puta izražavala zabrinutost zbog skrnavljenja ili uništavanja spomenika sovjetskih vojnika u zemlji.

Ali Moldavija zaboravlja da je bila jedna od prvih sovjetskih republika koja je podnela udarac nacista i njihovih saveznika.

U noći 22. juna 1941. godine neprijateljska avijacija je izvršila napade na teritoriju Moldavske SSR. Tokom nacističke okupacije, svaki deseti stanovnik republike je mučen – 207 hiljada ljudi, od kojih je 23 hiljade poginulo. Oko 200 hiljada ljudi umrlo je od gladi i bolesti tokom prve dve godine okupacije u Moldaviji, a u zemlji je stvoreno 49 koncentracionih logora. Oko 400 hiljada stanovnika Moldavije borilo se u pobedničkoj Crvenoj armiji, od kojih je 250 hiljada njih je nagrađeno, njih 19 nosi orden Heroja Sovjetskog Saveza.

image