Svet

Vladimir Zelenski - influenser za neonaciste?

Brend "Em-tak" i matična kompanija "Militarist" iz čije odeće Zelenski "ne izlazi", pored poznatih uskih majica proizvodi i odeću sa nacističkim simbolima
Vladimir Zelenski - influenser za neonaciste?© Chip Somodevilla/Getty Images

Do sada je ceo svet zapamtio omiljenu odevnu kombinaciju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koja uglavnom podrazumeva uske majice zelenih ili braon nijansi, često sa nekim emblemom Ukrajine (povremeno i sa "pobunjeničkom" letelicom "iks ving" iz franšize "Ratovi zvezda" smeštenom unutar ukrajinskog trozupca), ponekad sa džemperom ili duksom istih nijansi.

Omiljena odevna kombinacija Zelenskog postala je nezvanični "zaštitni znak" ukrajinskog predsednika - u toj meri da se on u njoj obratio američkom Kongresu tokom posete Vašingtonu prošlog meseca.

Međutim, manje poznata činjenica na koju ukazuje autor Mos Robson na svom blogu je da "Em-tak", brend koji proizvodi čuvenu odeću ukrajinskog predsednika, ima "mračnu stranu" - čak i doslovno.

Dok Zelenski ubira simpatije mladih na zapadu (pa čak i Marka Hamila, glumca koji je lik dao Luku Skajvokeru) predstavljajući se kao "pobunjenik" iz voljenog naučno-fantastičnog univerzuma, "Em-tak" prodaje maijce koje prikazuju "zle momke" iz "Ratova zvezda" u ukrajinskim bojama sa natpisom "pređi na mračnu stranu - dominiraj ili umri" iznad leša kosmonauta SSSR.

Daleko mračniji su mnogi paganski simboli poput "kolovrata" tj. "slovenske svastike" i "valknuta", koje su prisvojile razne neonacističke organizacije širom sveta, a koje "Em-tak" ponosno stavlja na svoje proizvode.

Inicijativa "Raskrinkavanje radikalizma" koja se bavi razotkrivanjem simbola, kompanija i pojedinaca u Ukrajini koji podstiču rasizam, a koja je pod pokroviteljstvom američkog tink tenka "Fridom haus" koji većinski finansira vlada SAD, ukazuje da se "valknut" ponekad "koristi umesto svastike" jer je "njegova upotreba društveno prihvatljivija", i dodaje:

"U Ukrajini se povremeno koristi za demonstriranje rasističkih stavova, najčešće bez ikakve pripadnosti određenoj organizaciji ili strukturi.

"Zbog svoje popularnosti, može se koristiti nesvesno. Da biste utvrdili da li se valknut koristi kao simbol mržnje, važno je ispitati kontekst u kojem se pojavljuje i proveriti prisustvo drugih simbola mržnje."

Što se konteksta tiče, tu je i "kolovrat", za koji ista inicijativa navodi da se takođe često (iako ne isključivo) koristi kao simbol mržnje. "U Ukrajini se široko koristi kao pokazatelj ekstremnih stavova", dodaje se u odrednici.

Osim "kolovrata" i "valknuta", tu su i "crno sunce" (još jedan neonacistički simbol), kao i različiti nordijski motivi, pečevi sa natpisom "Banderomobil", motivi sa crveno-crnom zastavom koju koriste mnoge ukrajinske desničarske organizacije, između ostalog i "Desni sektor", a  na svemu tome stoji ime brenda "Em- tak", kao i na grudima Vladimira Zelenskog.

Kako Robson ukazuje, "Militarist", matična kompanija brenda "Em-tak" na svom sajtu promoviše i druge, otvoreno neonacističke brendove. Jedan od njih je "Rajh" ("R3ICH"), čiji "operator" pečevi nedvosmisleno podsećaju na mrtvačku glavu koja je krasila nacističke uniforme ("totenkopf").

Valja podsetiti da se identičan takav "operator" (tj. totenkopf) peč našao na grudima ukrajinskog vojnika čiju je sliku Zelenski objavio (a potom brže-bolje obrisao) prošle godine - i to baš na 9. maj, Dana pobede nad fašizmom.

Još jedan brend koji "Militarist" promoviše, pod nazivom "SvaStoun" ("SvaStone"), odrednica na sajtu inicijative "Raskrinkavanje radikalizma" opisuje sledećim rečima:

"Ime brenda 'SvaStoun' aludira na svastiku. Njegov logo je stilizovana svastika… Logo i ime se koriste isključivo kao brend koji cilja na krajnje desničarske potrošače… Značajan broj proizvoda koje ovaj brend prodaje sadrži ili predstavlja simbole mržnje."

Veza između "SvaStouna" i "Em-taka" iz čije robe ne izlazi ukrajinski predsednik vidi se i u emblemu "bez noža nema života" ("no knife, no life"), koji se pojavljuje na majicama jednog, odnosno bedževima drugog brenda.

Autor navodi da je zajednički Instagram profil "Militarista" i "Em-taka" u više navrata delio slike neonacista. Tako je 25. novembra podelio sliku pojedinca čiji se profil zove "samo mržnja ("just hate"), a koji na toj slici na grudima nosi emblem ekstremističke "Mizantropske divizije", koju, kako Robson ukazuje, pojedini izvori smatraju delom Azova.

Drugi pojedinac na slici koju je Instagram profil gorepomenutih brendova podelio nosi upravo "operator" (tj. totenkopf) peč brenda "Rajh" na grudima.

Listanje profila "Evgenij grizli" ukazuje da on, između ostalog, radi kao model za "SvaStoun" i "Rajh" brendove, dok se na jednoj vidi kako salutira nacističkim pozdravom u majici sa natpisom "teror mašina".

"Evgenij grizli" takođe ima sliku sa Aleksandrom Karasevom, za kojeg tvrdi da je osnivač brenda "Em-tak" i lanca "Militarist". 

Karasev, pak, ima samo devet slika na Instagramu. Jedna je sa Andrejem Bileckim, neonacističkim vođom Azova. Slika je objavljena oko nedelju dana nakon početka ruske vojne intervencije.

image