Svet

Proslava povodom lansiranja satelita: Pravo Pjongjanga na samoodbranu

Svernokorejski premijer je poručio da će satelit doprineti da se njihova vojska razvije u najbolju armiju na planeti koja može da udari ceo svet
Proslava povodom lansiranja satelita: Pravo Pjongjanga na samoodbranu© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da je nedavno lansiranje izviđačkog satelita – primena prava Pjongjanga na samoodbranu, i za to postignuće odao priznanje naučnicima u čiju je čast organizovan prijem, preneli su državni mediji.

Severna Koreja je potvrdila da je lansirala svoj prvi špijunski satelit u orbitu, što je izazvalo međunarodnu osudu zbog kršenja rezolucija UN kojima je ovoj zemlji zabranjeno korišćenje tehnologije primenljive na programe balističkih projektila, preneo je Rojters.

Kim je posetio Državnu agenciju za vazduhoplovnu tehnologiju (NATA) kako bi čestitao naučnicima i tehničarima, i tom prilikom rekao da je lansiranje sprovedeno 21. novembra "potez koji otvara oči" zemlji koja se suočava s "opasnim i agresivnim" potezima neprijateljskih snaga, prenela je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Dodao je da je posedovanje izviđačkog satelita punopravna primena prava na samoodbranu i da oružane snage Severne Koreje neće "da popuste i da pokleknu, čak ni na trenutak".

Na prijemu je premijer Kim Tok Hun rekao da će satelit doprineti da se severnokorejska vojska razvije u "najbolju armiju na planeti koja poseduje sposobnost da udari ceo svet".

Na fotografijama državnih medija vidi se da su proslavi prisustvovali članovi Kimove porodice – ćerka je sedela pored, zajedno sa Kimovom ženom, njegovom sestrom, naučnicima i inženjerima.

Ovonedeljno lansiranje satelita je treći pokušaj Pjongjanga tokom godine, nakon dva neuspeha, i usledilo je posle Kimovog putovanja u Rusiju u septembru, tokom kojeg je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će pomoći Severnoj Koreji u izgradnji satelita.

Južnokorejski zvaničnici tvrde da je poslednje lansiranje izvedeno uz rusku tehničku pomoć, dok su Rusija i Severna Koreja negirale sporazume o oružju, ali su dogovorile produbljivanje saradnje.

image