Svet

Severna Koreja: Uspešno smo testirali nove motore sa čvrstim gorivom

Rakete koje imaju motore sa čvrstim pogonskim gorivom mogu potencijalno da gađaju američke vojne baze u Guamu i Japanu
Severna Koreja: Uspešno smo testirali nove motore sa čvrstim gorivom© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja saopštila je da je uspešno testirala nove motore sa čvrstim gorivom, napravljene za balističke rakete srednjeg dometa, jer radi na poboljšanju svog nuklearnog arsenala, koji je teže detektovati i kojim potencijalno može da gađa američke vojne baze u Guamu i Japanu.

Severnokorejska novinska agencija KCNA navela je da su naučnici obavili prvu i drugu fazu testa u subotu i utorak, ali nije saopšteno kada će novi raketni sistem biti kompletiran.

AP navodi da je test došao u vreme kada je ruski ministar za prirodne resurse Aleksandar Kozlov došao u Severnu Koreju na razgovore o trgovinskoj i tehnološkoj razmeni.

Rakete sa čvrstim pogonskim gorivom se mogu brže pripremiti za lansiranje i lakše se pomeraju i sakrivaju, što teoretski otežava protivnicima da unapred otkriju i preduhitre lansiranje, ističe američka novinska agencija.

Severna Koreja ranije ove godine je otkrila svoj prvi interkontinentalni projektil na čvrsto gorivo, "hvasong-18", koji potencijalno može da prodre duboko na tlo SAD.

image