Svet

Severna Koreja optužila Blinkena: Zaoštravate situaciju na Korejskom poluostrvu

Zabrinutost državnog sekretara SAD zbog saradnje Rusije i Severne Koreje je još jedan dokaz da američka administracija ima patološku antipatiju prema razvoju odnosa nezavisnih suverenih država, navode u Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje
Severna Koreja optužila Blinkena: Zaoštravate situaciju na Korejskom poluostrvu© Hector Vivas/Getty Images

Izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o razvoju odnosa Pjongjanga i Moskve su neodgovorne, provokativne i pogoršavaju vojno-političke tenzije na Korejskom poluostrvu, kao i u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje.

"Neodgovorne i provokativne izjave Entonija Blinkena samo pogoršavaju vojne i političke tenzije na Korejskom poluostrvu i u regionu. Američki državni sekretar je tokom nedavne posete Aziji izrazio neosnovanu zabrinutost zbog razvoja ravnopravnih i normalnih odnosa Severne Koreje i Ruske Federacije", navodi se u saopštenju, prenosi Korejska centralna novinska agencija.

Kako se ističe, to je još jednom pokazalo da "aktuelna američka administracija ima patološku antipatiju prema razvoju odnosa nezavisnih suverenih država".

U ministarstvu su dodali da Blinken treba više pažnje da posveti "ekstremnim dvostrukim standardima Saveta bezbednosti UN" i da pokaže iskreno interesovanje za zabrinutost međunarodne zajednice zbog "ilegalne politike SAD u oblasti upotrebe nuklearnog oružja".

"Jedini način da se otklone 'zabrinutosti' SAD oko korišćenja suverenih prava Pjongjanga i korejsko-ruskih odnosa je napuštanje neprijateljske politike i hladnoratovskog mentaliteta prema dvema državama – Severnoj Koreji i Rusiji, ukidanje političkih provokacija, vojnih ucena i strateškog pritiska na obe zemlje", naglasili su u ministarstvu.

Dodaje se da razvoj ravnopravnih i obostrano korisnih odnosa Moskve i Pjongjanga igra ključnu ulogu u zaštiti mira i stabilnosti ne samo na Korejskom poluostrvu i u regionu, već i na celoj planeti.

Tokom putovanja u Japan i Južnu Koreju, američki državni sekretar Entoni Blinken je nekoliko puta istakao da su SAD i njihovi saveznici zabrinuti zbog vojne saradnje Rusije i Severne Koreje, optuživši Pjongjang da snabdeva Moskvu oružjem i municijom.

image