Svet

Provaljeno u američki centar za napredna nuklearna istraživanja: Ko su gej furi hakeri?

Uslov za vraćanje ukradenih podataka je da Nacionalna laboratorija Ajdaha započne istraživanje mogućnosti stvaranja pravih žena-mačaka
Provaljeno u američki centar za napredna nuklearna istraživanja: Ko su gej furi hakeri?Getty © Adam Berry/Getty Images

Nacionalna laboratorija Ajdaha (INL), centar za nuklearna istraživanja Ministarstva energetike SAD, potvrdila je u sredu da je doživela "masovno" hakovanje, a odgovornost je preuzela grupa "gej furi hakera" pod nazivom "Sidžd sek".

Tzv. "furiji" su osobe čiji (seksualni) identitet podrazumeva nošenje kostima životinja dizajniranih u stilu animiranih filmova.

Nakon digitalnog napada, na internetu su podeljeni privatni podaci zaposlenih poput adresa, brojevi socijalnog osiguranja, informacije o bankovnim računima, preneli su lokalni mediji, uključujući "Ist Ajdaho njuz".

INL se nalazi u Ajdaho Folsu, mestu sa oko 67.000 stanovnika u istočnom delu te savezne države. Ima više od 5.000 zaposlenih i radi na istraživanju nuklearnih reaktora i projekata održive energije za saveznu vladu.

Lokalni mediji u početku nisu naveli imena osumnjičenih hakera, ali je grupa koja sebe naziva "Sidžd sek" na kraju preuzela odgovornost, objavivši neke od ukradenih informacija na društvenim mrežama.

"Spremni smo da se nagodimo sa INL. Ako budu radili na stvaranju pravih žena-mačaka, mi ćemo ukloniti ovu objavu", napisala je "gej furi" hakerska organizacija u šaljivoj poruci u kojoj je objavljeno curenje u ponedeljak.

Žena-mačka je arhetip lika koji se može naći u nekim japanskim stripovima (manga) i animiranim filmovima (anime), a obično je u pitanju devojka sa mačjim ušima, repom ili drugim atributima.

"Sidžd sek" sebe opisuje kao grupu "gej furi" hakera.

Ova grupa je u oktobru preuzela odgovornost za curenje stotina NATO dokumenata, kao i za hakovanje nekoliko vlada saveznih američkih država u junu, navodno zbog donošenja zakona protiv operacija promene pola.

Tom prilikom, "Sidžd sek" je procurio oko 180 gigabajta podataka samo iz Teksasa i rekao da je hakovao i Nebrasku, Pensilvaniju, Južnu Dakotu i Južnu Karolinu.

image