Svet

Novinari priznali da Bi-Bi-Si nije objektivan: Hamas "jedini krivac" za nasilje u regionu

Izrazi kao što su "masakr" i "zverstva" korišćeni su samo za opisivanje zločina palestinske militantne grupe Hamas, rekli su zaposleni u britanskom javnom servisu
Novinari priznali da Bi-Bi-Si nije objektivan: Hamas "jedini krivac" za nasilje u regionu© TANJUG/Jane Barlow/PA via AP

Novinari Bi-Bi-Sija optužili su britanski javni servis za pristrasno izveštavanje o izraelsko-palestinskom sukobu, izvestila je "Al Džazira". 

U pismu u koje je katarski medij imao uvid, osam britanskih novinara koji rade za Bi-Bi-Si optužilo je svog poslodavca da nije tačno izveštavao o temi zbog "nedostatka kritičkog pristupa" kada se radi o izraelskim navodima o sukobu.

Oni su se žalili da su izrazi kao što su "masakr" i "zverstva" korišćeni samo za opisivanje zločina palestinske militantne grupe Hamas. Bi-Bi-Si je Hamas predstavio kao "jedinog podstrekača i počinioca nasilja u regionu", što je "netačno", navodi se u saopštenju.

Osim toga, nedostajao je humaniji pristup u izveštavanju o palestinskim žrtvama civilima, ističe se u pismu. 

Dodaje se i da "Bi-Bi-Si nije pružio kontekst trenutne krize, uključujući "75 godina okupacije, Nakbu ili asimetričan broj smrtnih slučajeva tokom decenija". Nakba, ili katastrofa, je ono što Arapi nazivaju prisilnim proterivanjem i ubijanjem Palestinaca 1940-ih, što je utrlo put za stvaranje Izraela.

image