Svet

Finska neće pregovarati sa Putinom o situaciji na granici

"Nije bilo političke rasprave sa Rusijom od početka Specijalne vojne operacije", kazao je finski premijer Peteri Orpo
Finska neće pregovarati sa Putinom o situaciji na graniciwww.globallookpress.com © IMAGO/Emmi Korhonen

Finska nema nameru da pregovara sa Rusijom na nivou državnog vrha o situaciji na istočnoj granici, niti namerava da promoviše pojavu političkih pregovora, tvrdi premijer Peteri Orpo, prenosi TV kanal "Ile". 

"Spremni smo da razgovaramo na diplomatskom nivou. Nije bilo političke diskusije sa Rusijom od početka Specijalne vojne operacije", rekao je.

Kako je saopštila republička granična straža, ovlašćeni predstavnici finske i ruske granice održavaju redovne sastanke, ali pregovori nisu doveli do rešenja koje bi stabilizovalo situaciju na granici.

Finske vlasti su 18. novembra zbog pogoršanja situacije sa migracijama na granici sa Rusijom zatvorile četiri od osam kontrolnih punktova na četiri meseca. Svi "slobodni" prelazi nalaze se u severnoj Finskoj, a samo na dva od njih – Varitius i Sala – prihvataju zahteve za azil. Finska ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen upozorila je da vlasti pripremaju dalja ograničenja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je protest zbog zatvaranja kontrolnog punkta. Kako je navelo resor, Helsinki je ovu odluku doneo ishitreno, bez konsultacija sa Moskvom, i time prekršio prava i interese desetina hiljada Rusa i Finaca.

Izjave o zaoštravanju situacije sa migrantima i optuživanje Moskve da "svesno" organizuje izbegličke tokove je, kako je ocenilo rusko Ministarstvo, provokacija i želja da se odnosi između država dodatno zaoštre.

image