Svet

Ukrajina: Kijev neće potpisati mirovni sporazum sa Moskvom bez reparacija

Neko mora da plati svu tu štetu, a ako neće Rusija, ko će onda, upitala je zamenica ministra pravde Ukrajine Irina Mudra
Ukrajina: Kijev neće potpisati mirovni sporazum sa Moskvom bez reparacija© Sean Gallup/Getty Images

Kijev neće potpisati mirovni sporazum sa Moskvom bez reparacija, izjavila je zamenica ministra pravde Ukrajine Irina Mudra.

"Ukrajina nikada neće pristati na mirovni sporazum bez reparacija. Neko mora da plati svu tu odštetu. Ako neće Rusija, ko će onda?", kazala je Irina Mudra za ukrajinski list "Cenzor".

Ona je podsetila da je u oktobru na samitu lidera zemalja Evropske unije doneta odluka da će se prihod, koji bi ostvarile finansijske institucije u kojima se nalaze zamrznuta sredstva Rusije, preneti Ukrajini. 

Ona je takođe napomenula da će "Rusija, ako odbije da popuni kompenzacioni fond, za koji se Ukrajina nada da će stvoriti, suočiti sa tužbama i na investicionim arbitražama i na sudovima". 

"Vašington post" je ranije preneo da su visoki američki zvaničnici pojačali kampanju za korišćenje ruskih stotina milijardi dolara zamrznutih u zapadnim zemljama.

Procenjuje se da je zapadni blok zamrznuo oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi Centralne banke Ruske Federacije, ali stručnjaci upozoravaju da je otuđenje tih sredstava pravno problematično, te da predstavlja veliki finansijski rizik.

image