Svet

Američki kongresmeni predlažu: Finansirati Ukrajinu zamrznutom ruskom imovinom

Predstavnici obe američke partije smatraju da bi Ukrajinu trebalo finansirati zamrznutom ruskom imovinom, a ne novcem američkih poreskih obveznika
Američki kongresmeni predlažu: Finansirati Ukrajinu zamrznutom ruskom imovinom© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Američki kongresmeni iz redova Demokratske i Republikanske partije predstavili su nacrt zakona koji bi Ukrajini olakšao da finansira svoju borbu protiv Rusije zamrznutom ruskom imovinom.

Američki Kongres je do sada odobrio više od 100 milijardi dolara vojne, humanitarne i ekonomske moći za Ukrajinu od početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine. 

Autori predloga zakona tvrde da je njihov cilj da "Rusija plani za štetu koja je nastala invazijom, a ne američki poreski obveznici", navodi Rojters.

"Godinu dana nakon početka ruskog rata u Ukrajini, više od 300 milijardi dolara ruske imovine je zamrznuto širom sveta", rekao je senator Džim Rič, najviše pozicionirani republikanac u Odboru za spoljne poslove američkog Senata.

On je dodao da bi ruska imovina zaplenjena u SAD trebalo da finansira obnovu Ukrajine zbog "ruske brutalnosti i ratnih zločina".

Između ostalog, Zakon o obnovi ekonomskog prosperiteta Ukrajinaca koji je predložen u Kongresu bi dao mogućnost predsedniku SAD da zapleni ruski imovinu u SAD i da je preda Ukrajini.

On bi takođe zabranio oslobađanje imovine sankcionisanih ruskih preduzeća dok se "Rusija ne povuče iz Ukrajine i ne plati odštetu", navodi Rojters.

image